‘Psychiatrie Nederland aan de slag met DSM-5’

Array

Nederlandse vertaling van vijfde handboek voor de classificatie van psychische stoornissen afgerond
Vandaag op het 42ste Voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) wordt het eerste exemplaar van de Nederlandse vertaling van de vijfde editie van het Handboek voor de classificatie van psychische stoornissen (DSM-5) aan de beroepsvereniging van psychiaters uitgereikt. Het grondig herziene classificatiesysteem kan hiermee ook een weg in de Nederlandse psychiatrie gaan vinden.

De Nederlandse vertaling van het complete handboek komt een jaar na het verschijnen van de Amerikaanse versie. De NVvP heeft uitgekeken naar het moment dat ook de psychiaters in Nederland aan de slag kunnen met het herziene classificatiesysteem. DSM+5+NLjpgIn DSM-5 worden internationale afspraken beschreven over welke symptomen horen bij een bepaald ziektebeeld. Naast dat DSM-5 een state-of-the-art weergave is van wetenschappelijke inzichten en kennis en ervaringen uit de wereldwijde praktijk, vindt de vereniging het positief dat men in de nieuwe DSM getracht heeft het onderscheid tussen ziekte en gezondheid scherper te maken om over-diagnostiek te voorkomen.

Het gevaar voor over-diagnostiek, maar ook medicalisering is wereldwijd een veelgehoord commentaar op het handboek. Volgens de beroepsvereniging berust veel van deze kritiek op misverstanden over wat DSM-5 is en de wijze waarop het gebruikt wordt. “Classificatie wordt vaak verward met diagnostiek. Met de DSM kunnen we betrouwbaar de symptomen van patiënten rangschikken. Zo’n classificatie is nuttig, maar het is géén diagnose. Psychiatrische diagnostiek gaat in op de oorzaken en betekenis van een ziekte en is bedoeld om te helpen bij de keuze van een passende behandeling. We starten pas met behandeling na gedegen diagnostiek”, aldus NVvP voorzitter Prof. dr. Aartjan Beekman.

Omdat de veranderingen in DSM-5 weinig invloed hebben op de psychiatrische diagnostiek, verwacht de beroepsvereniging geen grote gevolgen voor de dagelijkse praktijkvoering van psychiaters. Beekman: “Desalniettemin staan we positief tegenover DSM-5 voor wat het is, een uitgebreid en actueel classificatiesysteem. De huidige versie is beter dan ooit en in de juiste handen is het een goed hulpmiddel”. De NVvP brengt psychiaters en psychiaters in opleiding in het komende jaar op de hoogte van het aangepaste classificatiesysteem. Op het driedaags Voorjaarscongres in Maastricht wordt daarmee een start gemaakt, maar ook andere scholingsactiviteiten voor psychiaters zullen het komende jaar in het teken van DSM-5 staan.

Wat is er in de DSM-5 veranderd?

Het  whitepaper Belangrijkste wijzigingen van DSM-IV naar DSM-5 beschrijft de belangrijkste veranderingen in de classificatiecriteria en teksten van de DSM-5 ten opzichte van die van de DSM-IV. Per stoorniscategorie geeft het artikel een korte toelichting op de wijzigingen.

In de volgorde waarin de classificatiecriteria in het handboek aan de orde komen, beschrijft de American Psychiatric Association de veranderingen per groep van stoornissen. In het artikel vindt u meer informatie over onder andere depressieve stemmingsstoornissen, voedings- en eetstoornissen, schizofreniespectrum- en andere psychotische stoornissen, persoonlijkheidsstoornissen en nog veel meer categorieën.

Bron: NVVP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen