Onderzoek naar intern functioneren NZa naar aanleiding van zelfmoord medewerker

Array

De minister van VWS stelt een onafhankelijk onderzoek in naar het interne functioneren van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De NZa wil zich transparant en toetsbaar opstellen en staat achter het besluit van de minister. Zij zegt alle medewerking aan het onderzoek toe. Het externe onderzoek biedt de mogelijkheid transparant en toetsbaar te zijn en gelijktijdig de persoonlijke levenssfeer van de betrokken personen te respecteren.

De aanleiding voor het onderzoek is een bezwaarschrift dat een medewerker begin 2014 heeft ingediend tegen zijn beoordeling. In zijn bezwaarschrift stelde de medewerker de over hem opgestelde beoordeling, de zorgvuldigheid daarvan en de omgang met vertrouwelijke gegevens binnen de NZa aan de orde. De NZa heeft direct nadat zij het bezwaarschrift heeft ontvangen de signalen onderzocht en waar mogelijk aangepakt.

Op 22 januari heeft deze medewerker zichzelf om het leven gebracht. Zijn overlijden heeft ons diep geschokt, en deze schok ervaren wij tot op heden.

nzaDe NZa vindt dat het de NZa niet past, zeker gezien haar rol als toezichthouder, in deze zaak het eigen handelen te beoordelen.

De minister heeft een onafhankelijke onderzoekscommissie ingesteld onder leiding van de heer drs. H. Borstlap. Die onderzoekt de handelwijze van de NZa in het geval van deze medewerker en de werksfeer in de organisatie; het borgen van ICT-veiligheid, vertrouwelijkheid van dossiers en beoordeelt de inmiddels getroffen maatregelen.

Lopende het onderzoek geeft de NZa geen commentaar over deze zaak.

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen