Academisch Borstkankercentrum geopend door Ronald en Bartina Koeman

Array

Ronald en Bartina Koeman openden samen op vrijdag 4 april het Academisch Borstkankercentrum Erasmus MC – Havenziekenhuis.  Voorafgaand aan de officiële opening vond een congres over borstkanker plaats waar de laatste wetenschappelijke bevindingen uitgewisseld werden. Ook vertelden ex-patiënten over hun ervaringen met de ziekte en de behandeling bij het Havenziekenhuis en het Erasmus MC. Ruim 250 gasten bezochten het symposium op de 13e verdieping van het Scheepvaart en Transportcollege, met spectaculair uitzicht op de skyline van Rotterdam.

Het Erasmus MC  en het Havenziekenhuis bundelen hun kennis en expertise in het Academisch Borstkankercentrum Erasmus MC – Havenziekenhuis. De zorg is snel en efficiënt waar het kan en met de inzet van alle beschikbare expertise waar het nodig is. Aanmelding kan via één centraal telefoonnummer of per e-mail. Na de aanmelding wordt bepaald waar de patiënt het beste terecht kan.

Fotobijschrift: van links naar rechts: dr. L(inetta) B. Koppert, oncologisch chirurg, dr. E(veline).M.L. Corten, plastisch chirurg, Ronald en Bartina Koeman, dr. A(gnes) Jager, internist-oncoloog en dr. J(et) van Dam, oncologisch chirurg.

Fotobijschrift: van links naar rechts: dr. L(inetta) B. Koppert, oncologisch chirurg,
dr. E(veline).M.L. Corten, plastisch chirurg, Ronald en Bartina Koeman, dr. A(gnes) Jager, internist-oncoloog en dr. J(et) van Dam, oncologisch chirurg.

Gaat het bijvoorbeeld om een vrouw bij wie tijdens het Bevolkingsonderzoek een plekje op de mammografie is gevonden, dan gaat zij naar het Havenziekenhuis voor aanvullend onderzoek.
Alle onderzoeken vinden op één dag plaats – lichamelijk onderzoek, mammografie, echo, zo nodig biopt – waarna ze in de meeste gevallen binnen een dag de voorlopige uitslag krijgt. Zo snel mogelijk volgt –indien er sprake is van kwaadaardig weefsel of een voorstadium daarvan- verdere behandeling. Operaties kunnen vaak al binnen twee weken worden gepland.

Wordt er bij een vrouw van 25 jaar een afwijking gevonden, dan gaat ze naar het Erasmus MC omdat er waarschijnlijk een complexer type borstkanker in het spel is. Ook is de kans aanwezig dat een genetische factor een rol speelt. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een mutatie in het BRCA1 of BRCA2 gen, dat vervolgens ook een verhoogde kans geeft op eierstokkanker. Deze patiënten, die vaak nog een kinderwens hebben waar preventieve maatregelen voor nodig kunnen zijn, behoeven derhalve specifieke zorg. Ook voor second opinions gaan patiënten naar het Erasmus MC.

Recente artikelen