Patiëntenraad draagt al tien jaar bij aan kwaliteit van de zorg in het OLVG

De Patiëntenraad van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam bestaat dit jaar tien jaar. Daarom organiseerde de raad dinsdag 8 april het lustrumsymposium ‘Vertrouwen in kwaliteit van de ziekenhuiszorg’. Zo’n 150 patiënten en zorgverleners van het OLVG, leden van cliëntenraden en patiëntenverenigingen en andere belangstellenden spraken met elkaar over de stand van zaken op het gebied van kwaliteit van de zorg en de rol van de patiënt zelf daarin.

Ziekenhuizen moeten tegenwoordig de kwaliteit van hun prestaties meten en gegevens aan de overheid aanleveren. Deze informatie komt gedeeltelijk openbaar beschikbaar.
OLVG-O-200x194De media maken gebruik van deze informatie en stellen ranglijsten samen. Daarnaast dragen patiënten en patiëntenverenigingen hun steentje bij aan het zichtbaar maken van kwaliteit. Dit door ervaringen te delen op social media en via Zorgkaart Nederland en het toekennen van keurmerken. Tijdens het symposium gaven uiteenlopende gastsprekers antwoorden op vragen als: Wat heb je als patiënt aan deze ranglijsten? Wat zegt deze informatie? Biedt dit inzicht in kwaliteit? Kunnen patiënten op deze informatie hun keuze baseren? Hans van der Schoot, voorzitter raad van bestuur van het OLVG, verwoordde het simpel: ‘Kwaliteit staat hoog in ons vaandel. Meten is weten is verbeteren.’ Volgens Van der Schoot komt de patiënt in toenemende mate ‘in the lead’.

Nut en noodzaak Patiëntenraad
Dr. Hettie Pott-Buter, scheidend voorzitter van de Patiëntenraad, vindt dat het nut en de noodzaak van een Patiëntenraad duidelijk: ‘In totaal brachten we in tien jaar tijd ruim honderd schriftelijke adviezen uit, gevraagd én ongevraagd. Vooral op beleidsmatig terrein, zoals rondom de fusie en financiën, maar ook op het terrein van de zorg. Altijd hadden we de patiënt voor ogen. Bijvoorbeeld over medicatieveiligheid en informatie voor de patiënt bij ontslag uit het ziekenhuis. Heel zichtbaar zijn onze adviezen op meer praktisch gebied: de islamitisch geestelijk verzorger, de kluisjes in de Lichtstraat en de gratis multimediadiensten die nu worden aangeboden. Dankzij ons eigen – zelf opgezette – Patiëntenpanel kunnen we de suggesties en reacties van OLVG-patiënten in onze adviezen verwerken. Zo leveren we ook een bijdrage aan de verdere verbetering van de kwaliteit van de zorg’, vertelt Pott-Buter. Peter van der Meer, vicevoorzitter raad van bestuur van het OLVG, prees tijdens het symposium Pott-Buter voor haar tomeloze inzet. ‘Hettie is een zeer gedistingeerde dame met een missie. Ze vormde met haar collega’s de ideale Patiëntenraad. Ik ging er met plezier heen, werd altijd kritisch toegesproken en als ik wegliep wist ik: de adviezen kan ik maar beter ter harte nemen.’

Lees meer over de Patiëntenraad van het OLVG

Bron: OLVG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen