UMCG neemt nieuwe brandmeldinstallatie in gebruik

Array

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) neemt vandaag een geheel vernieuwde brandmeldinstallatie officieel in gebruik. Met 7.500 brandmelders, verdeeld over het hele UMCG-terrein, is het de grootste brandmeldinstallatie binnen één netwerk in Europa. Het door Siemens geleverde systeem beschermt niet alleen patiënten, bezoekers en medewerkers optimaal, maar maakt dankzij het gebruik van intelligente rookmelders ook een eind aan de vele valse meldingen uit het verleden.

De grootscheepse renovatie, waarin Siemens en het UMCG nauw met elkaar hebben samengewerkt, ging in het laatste kwartaal van 2011 van start. brandalarmIn totaal zijn 7.500 rookmelders, 35 brandmeldcentrales en 18 bedienterminals geïnstalleerd. Eind februari 2014 is de gehele installatie gecertificeerd.

Ongewenste en onechte brandmeldingen zijn één van de grootste problemen bij automatische branddetectie en kosten zowel de brandweer als de gedupeerden veel tijd en geld. Valse meldingen kunnen leiden tot onrust en commotie, waarbij eventueel nodeloos bouwdelen worden ontruimd en de continuïteit van de bedrijfsvoering in gevaar komt. Het uitgangspunt bij de nieuwe rookmelders is dan ook dat zij patiënten, bezoekers en medewerkers beschermen en alleen reageren wanneer dat ook echt moet.

Elke ruimte in ieder afzonderlijk gebouw van het UMCG heeft een specifiek voor die ruimte geprogrammeerde en op maat gemaakte rookmelder. De technologie van de rookmelders zorgt er voor dat ze beter onderscheid kunnen maken tussen verschillende soorten rookdeeltjes: als het geen rook is van een echte brand, maar bijvoorbeeld stof bij een verbouwing of stoom van een douche, dan zal de rookmelder dit niet melden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen