Eén op de vijf jongeren wordt via internet of social media gepest

Array

Sophie en Arie bespreken onderzoeksresultaten cyberpesten op dag tegen pesten
De effecten van cyberpesten blijken groot. Van de Nederlandse jongeren is 22% slachtoffer van cyberpesten. Van deze groep heeft 17% weleens gedacht aan zelfmoord. Veder blijkt dat 21% van de digitaal gepeste jongeren zich bedreigd voelt en 28% wilde er niet meer door naar school of naar buiten. Deze en nog meer schokkende resultaten komen uit onderzoek van Motivaction in opdracht van BNN en KRO. Vanavond bespreken Sophie Hilbrand en Arie Boomsma in de thema-uitzending Dag Tegen Pesten deze resultaten. Daarnaast brengen ze indrukwekkende verhalen van scholieren die gepest worden via internet. Dag Tegen Pesten is dinsdag 15 april om 21.00 uur te zien op Nederland 3.

Pesten via internet gebeurt vaak anoniem. 18% van de scholieren weet niet door wie ze worden gecyberpest. Hiervoor worden app’s als GossUP gebruikt, waarbij anoniem kan worden gepest. In de uitzending vertelt de 15-jarige Lotte haar verhaal, wiens naaktfoto belandde op deze pest-app.

tegen pestenCyberpesten gaat verder, daar waar gewoon pesten ophoudt. In Dag Tegen Pesten vertellen scholieren die gepest worden via internet hun indrukwekkende verhalen. Sophie Hilbrand en Arie Boomsma praten met pesters, slachtoffers, ouders en deskundigen. Tim Hofman bezoekt enkele slachtoffers en leidt een experiment, waarbij geregistreerd wordt hoe jongeren reageren op een pestsituatie.

Het onderzoek werd gedurende twee weken uitgevoerd onder 620 leeringen tussen de 10 en 18 jaar en onder ouders die kinderen hebben in die leeftijd. De volledige onderzoeksresultaten zijn op te vragen bij KRO Communicatie.

Waar de uitzending op tv stopt, gaat Dag Tegen Pesten online verder. Op het forum van de site www.dagtegenpesten.nl kunnen bezoekers meepraten over pesten. Kijk voor beeldmateriaal op pers.kro.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen