Privacy en apps: 6 tips om je beter te beschermen

Array

Gemiddeld heeft een smartphonegebruiker 26 apps op zijn of haar smartphone staan. Iedere app afzonderlijk vraagt toegang aan de gebruiker tot verschillende functies van de smartphone. Voor een gebruiker is het vaak lang niet duidelijk waar hij toegang tot verleent, waarom hij toegang verleent en hoe hij dit kan voorkomen. App Your Service zet 6 tips op een rij om je privacy beter te waarborgen.

1. Krijg inzicht in machtigingen
Bij het installeren van een app vraagt de app toestemming tot een aantal gegevens. Vaak zijn dit je contactenlijst, locatie etc. Veel gebruikers kijken hier niet naar en installeren de app. Je loopt hiermee risico dat je informatie over jezelf prijsgeeft zonder dat je dit doorhebt en wilt.
Online_privacyMet de applicatie App Ops Starter krijg je per app inzicht in de machtigingen. Zo zie je bijvoorbeeld dat Twitter toegang tot je locatie, contacten en berichten heeft. Het voordeel van App Ops is dat je per app aan kan geven waar de geïnstalleerde toepassingen toegang tot mogen hebben. Op deze manier heb je meer controle over waar je apps toegang tot geeft.

2. Voer de basis beveiligingshandelingen uit
Zonder al te veel moeite te doen kan je jouw smartphone al iets veiliger maken. Door een wachtwoord toe te voegen voorkom je dat anderen direct in je telefoon kunnen als je hem kwijt raakt. Daarnaast is het verstandiger om wachtwoorden van apps of in de webbrowser niet automatisch op te laten slaan. Hoewel dit natuurlijk voor meer gebruikersgemak zorgt, is het risico dat anderen toegang hebben tot je accountgegevens hoger.

3. Blijf up-to-date
Het is belangrijk om je apps en smartphone up-to-date te houden. Wanneer er een lek zit in je besturingssysteem zal er snel een update komen om dit te voorkomen. Wanneer je dit niet, of te laat update, geef je hackers de kans om hiervan te profiteren. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van de nieuwste updates en dat je deze installeert.

4. Blokkeer wifi-tracking.
Begin dit jaar ontstond ophef toen bleek dat winkels als Dixons en iCentre wifi-signalen volgen om klantactiviteiten bij te houden. Via wifi-tracking kunnen winkels bijhouden hoelang klanten in een winkel staan, en hoe vaak zij terugkomen. Met de app Wifi Hotspot On/Off Manager (ontwikkeld door beveiligingsbedrijf AVG) wordt je wifi-verbinding uitgezet als je niet in de buurt bent van een bekend netwerk. (red. allen beschikbaar voor android)

5. Installeer een antivirus-app
Veel mensen hebben op hun computer wel een antivirus scanner maar vergeten deze te installeren op hun smartphone. Zeker op Android toestellen is het heel eenvoudig om malware te injecteren. Om je hier tegen te beschermen kan je betrouwbare apps als Lookout Security & Antivirus of avast! Mobile security & Antivirus installeren. Een uitgebreid overzicht van antivirus apps lees je hier.

6. Denk logisch na
Veel mensen maken nog naïef gebruik van hun apps. Je bankzaken regelen via de ING of Rabobank app is niet aan te raden als je gebruik maakt van een openbaar wifi-netwerk. Door vooraf te bedenken wat voor app je downloadt, door wie die is ontwikkeld en tot welke gegevens het toegang vraagt voorkom je vaak al de nodige problemen.

Wat is de rol van app-ontwikkelaars?
App ontwikkelaars dragen verantwoordelijkheid als het gaat om de privacy van apps. De privacywetgeving stelt een aantal verplichtingen aan app ontwikkelaars.

App developers moeten:

  • je toestemming vragen voor het gebruik van uw persoonsgegevens vóórdat de app informatie van uw apparaat haalt of daar informatie op plaatst;
  • je apart toestemming vragen voor de verschillende soorten persoonsgegevens die de app gebruikt;
  • duidelijke en begrijpelijke doelen aangeven waarvoor de gegevens worden gebruikt en deze doelen niet tussentijds wijzigen zonder uw toestemming;
  • je de mogelijkheid geven jouw toestemming in te trekken, de app te de-installeren en de verzamelde persoonsgegevens te verwijderen;
  • alleen gegevens verzamelen die echt nodig zijn voor de gewenste functionaliteit;
  • de benodigde technische en organisatorische maatregelen treffen om jouw persoonsgegevens te beveiligen;
  • zorgen voor een leesbare, begrijpelijke en goed toegankelijke privacyverklaring.

Bron: Mijn privacy

Wie ontvangt jouw gegevens?
Per app hangt het er vanaf aan wie die informatie wordt doorgegeven. In veel gevallen is dat een bedrijf die deze data analyseert. Een voorbeeld daarvan is Flurry. Een bedrijf als Flurry krijgt veel van deze informatie toegestuurd en combineert en analyseert dit vervolgens. Aan de hand hiervan maken zij profielen die zij aan andere bedrijven kunnen doorverkopen. Deze bedrijven kunnen vervolgens gerichte en relevante advertenties plaatsen in apps.

Toekomst
Dat privacy en apps een gevoelig onderwerp is bleek wel na de overname van Whatsapp door Facebook. Binnen no-time stond de app Telegram op nummer 1 in de App Stores. Veel mensen vertrouwden de overname van Facebook niet en kozen daarom voor het alternatief Telegram. Dat ook Telegram niet helemaal veilig is bleek later wel. 

Als tegenantwoord op apps als Facebook komen de laatste tijd steeds vaker alternatieven als Whisper en Secret naar voren. Deze apps draaien veel meer om anonimiteit in plaats van openbaar delen wat je op dit moment aan het doen bent.

Ook de berichtgeving rond de NSA, die zich bij het afluisteren van internetgebruikers zou richten op mobiele apps en games, draagt niet bij aan een betrouwbaar beeld van apps. De wetgevingen op dit moment zijn nog te ondoorzichtig en toereikend om de privacy van appgebruikers te volledig te garanderen.  Dat neemt niet weg dat gebruikers zelf ook maatregelen kunnen nemen om zichzelf beter te beschermen. Daarbij is het belangrijk dat men ervan bewust is dat informatie die zij delen (mogelijk) inzichtelijk is voor derde partijen. Hoe de toekomst rondom apps en privacy eruit ziet zal de komende jaren uitwijzen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen