Vrije artsenkeuze is een fundamenteel recht

Array

Hartpatiënten Nederland is woedend op de Nederlandse Zorgautoriteit, die pleit voor afschaffing van de vrije artsenkeuze. Deze NZa is op de schoot gaan zitten van Zorgverzekeraars Nederland door te beweren dat een vrije artsenkeuze een effectieve zorginkoop belemmert.

In de onlangs door de NZa gepubliceerde Monitor Zorginkoop staat dat zorgverzekeraars,nog beter zorg kunnen inkopen als zij mogen kiezen om niets te vergoeden voor zorg geleverd door aanbieders waar geen contract mee is.” Nu moet de verzekeraar een vergoeding van tussen de 70 en 80 procent betalen van de kosten bij een andere arts. Als het aan de NZa ligt bepaalt de Zorgverzekeraar in de toekomst wie mijn arts of zorginstelling is.

RKeus_20130118_8895Onaanvaardbaar
Voor Hartpatiënten Nederland is dit volstrekt onaanvaardbaar. Vrije artsenkeuze is een recht waaraan niet getornd mag worden. Zorgverzekeraars Nederland en NZa willen kosten besparen door ons dit recht te ontnemen. En dat zonder te kijken naar het belang van de patiënt. Dat kan niet. Dat leidt tot een slechtere zorg voor de patiënt en een toename op de risico’s voor nog meer ziektes en dus nog meer ziektekosten.

Oproep aan Tweede Kamer
Hartpatiënten Nederland doet een dringend beroep op de Tweede Kamer om nee te zeggen tegen pogingen de vrije artsenkeuze af te schaffen. Een voorstel om de vrije artsenkeuze af te schaffen ligt namelijk al een tijd bij de Tweede Kamer. We vragen de Tweede Kamer daarom alert te zijn en het voorstel door de papiervernietiger te halen.

Juist als hartpatiënt zie je je arts vaak en is het heel belangrijk dat je juist in dèze persoon vertrouwen stelt

Het belang van verzekeraars is winst maken, klanten zijn alleen van belang voor zover ze bijdragen aan het behalen van dat doel. Als dit plan doorgaat worden straks alleen nog artsen vergoed die het goedkoopst werken, die weinig doorverwijzen, geen extra onderzoeken laten doen en nauwelijks medicijnen voorschrijven. Als de grijze golf dan binnen korte tijd het graf in gewerkt is kan de politiek (VVD) op zonnige zuidelijke stranden gaan genieten van wat ze hebben “verdiend”.

Bron: Hartpatiënten Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen