Negen miljard dollar boete voor Eli Lilly en Takeda

Array

Het Japanse Takeda Pharmaceutical en zijn Amerikaanse partner Eli Lilly moeten samen 9 miljard dollar (6,5 miljard euro) betalen vanwege het verzwijgen van de risico’s op kanker bij het gebruik van het diabetesmedicijn Actos (pioglitazon). Van de boete komt 6 miljard dollar voor rekening van Takeda. Voor zover bekend is de $ 9 miljard de hoogste boete die ooit is opgelegd aan farmaceutische bedrijven.

Het middel zou de kans op blaaskanker met 40% verhogen. Takeda zou aanwijzingen voor deze mogelijke bijwerking hebben gebagatelliseerd en toezichthouders hebben misleid over de risico’s. In interne e-mails van het Japanse bedrijf schreven leidinggevenden aan medewerkers dat ze de FDA ervan moesten overtuigen dat er geen enkele aanleiding was voor een waarschuwing. Pioglitazon is voor Takeda qua omzet het belangrijkste product.

rechtTijdens de rechtszaak bleek dat de Japanse farmaceut documenten uit het onderzoeksdossier pioglitazon hadden vernietigd. De advocaat van Takeda is het oneens met de juryuitspraak en gaat “strijdvaardig de uitkomst van het vonnis aanvechten, eventueel in hoger beroep. Behalve deze boete moeten de beide bedrijven schade aan patiënten compenseren voor een bedrag van $ 1,5 miljard.

De rechtszaak kwam in een stroomversnelling na onderzoeken van de FDA en EMA in 2012 naar mogelijke bijwerkingen van het middel tegen diabetes type 2. Zij stelden toen dat er bij gebruik een mogelijk verhoogd risico was op blaaskanker. Daarop schortten de autoriteiten in Frankrijk en Duitsland tijdelijk de toestemming op voor dit middel.

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen