Bestuursvoorzitter JBZ Willy Spaan Zorgmanager van het Jaar!

JBZ-carolus-2-200x200Prof. dr. W. Spaan, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, is verkozen tot Zorgmanager van het Jaar 2014. De jury kende de titel toe aan Spaan omdat hij het meest vernieuwend en inspirerend is en patiëntveiligheid tot in de haarvaten in de organisatie heeft laten doordringen. Iemand die zelf niet zo nodig op de voorgrond hoeft te staan en medewerkers en medisch specialisten in hun kracht zet en de ruimte geeft.

De verkiezing is georganiseerd door het magazine Zorgvisie en wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest succesvolle zorgmanager van het jaar. De andere twee genomineerden waren Jan Kimpen, bestuursvoorzitter van Universitair Medisch Centrum Utrecht en        Jeroen van den Oever van Fundis, voorheen Vierstroom, in Gouda.

Kwaliteit
Als bestuursvoorzitter heeft Spaan kwaliteit tot leidend principe van de zorg gemaakt. Hij zet zich onvermoeibaar in voor het creëren van een actieve en open patiëntveiligheidscultuur in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De reeds langere tijd bestaande interne en externe openheid over de sterftecijfers, over de kwaliteitsindicatoren en calamiteiten hebben sterk bijgedragen aan de interne bewustwording dat het belangrijk is om continu te verbeteren en dat patiënten vooral vertrouwen hebben in organisaties die gebouwd zijn op een sterke verbetercultuur.

Een persoonlijke ontmoeting in 2008 met Donald Berwick, de toenmalige CEO van het Institute of Health Improvement, het topinstituut op het gebied van kwaliteit en veiligheid in de zorg, inspireerde hem om de zes dimensies van kwaliteit (veiligheid, patiëntgerichtheid, effectiviteit, efficiency, tijdigheid en gelijkheid) als bedrijfsstrategie in ons ziekenhuis te implementeren. Spaan is vanaf dat moment gaan sturen op de kwaliteit van onze patiëntenzorg. Dit heeft mede geleid dat het JBZ met de zorginhoudelijke indicatoren tot de vijf beste ziekenhuizen van Nederland behoort. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is erg trots op de verkiezing van Spaan tot Zorgmanager van het Jaar. Zijn benoeming is een geweldige kans om zijn missie voor kwaliteit en veiligheid verder uit te dragen en anderen nog meer te inspireren.

Alle kandidaten zijn beoordeeld op de duurzame en innovatieve resultaten die zij hebben bereikt in de zorginstelling waaraan zij leidinggeven. Met hun ideeën over de inrichting van de zorg inspireren zij anderen binnen en buiten hun instelling en zijn zij een voorbeeld voor zorgbestuurders in Nederland. De drie kandidaten zijn voorgedragen door een selectiecommissie bestaande uit hoogleraar Pauline Meurs en organisatieadviseur Hanke Lange. De winnaars zijn bekend gemaakt na afloop van het congres ‘ Sturen op gepaste zorg’  in Haarlem. Juryvoorzitter André Rouvoet, tevens voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, maakte de winnaars bekend.