Thuja Capital start nieuwe investeringsfondsen gericht op medische productinnovaties

zorginnovatie1-200x164Thuja Capital kondigt vandaag de eerste closing van een tweetal nieuwe investeringsfondsen aan: Thuja Capital Healthcare Seed Fund II (TCHSF II) en Thuja Capital Healthcare Fund II (TCHF II). Deze fondsen werken in elkaars verlengde, en hebben tot doel om te investeren in jonge ondernemingen in/rond Nederland en Vlaanderen, die een innovatief medisch product ontwikkelen, dat een aantoonbare en wezenlijke bijdrage kan leveren aan een betaalbare zorg van hoge kwaliteit.

Michel Briejer, partner: “De technologie achter een medisch product is voor ons van ondergeschikt belang, het doel van het product des te meer: onze interesse gaat uit naar producten die bijdragen aan genezing, zorg of preventie. Daarbij kan gedacht worden aan medische hulpmiddelen (medical devices), diagnostica, nieuwe of verbeterde geneesmiddelen, maar ook aan medische voeding en voedingssupplementen, devices voor zorg op afstand (eHealth), bevordering van therapietrouw, et cetera.”

Harrold van Barlingen, partner: “Met onze vorige fondsen hebben we een track record opgebouwd op het vlak van zowel financieel rendement alsmede zorgrendement. Met onze nieuwe fondsen zullen wij elke productpropositie overwegen, zolang het product (klinische) validatie behoeft om de meerwaarde te bewijzen, kosteneffectief is en schaalbaar.”

TCHSF II is vanaf heden volledig gekapitaliseerd en operationeel. Het betreft een zogenaamd Seedfonds dat gebruik maakt van de  Seed Capital-regeling van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO, voorheen AgentschapNL). Dit fonds kan uitsluitend investeren in private Nederlandse bedrijven. TCHF II is een fonds dat kan investeren in en rond Nederland en Vlaanderen, met eenzelfde focus als TCHSF II, met dien verstande dat dit fonds verder kan investeren waar een Seedfonds beperkt is door de regels die de Seed Capital-regeling stelt. Door TCHF II samen met TCHSF II te hanteren kan Thuja Capital bedrijven gedurende langere tijd blijven ondersteunen.

TCHF II zal nog een jaar additionele investeerders toelaten, met als doel om het fonds uiteindelijk te sluiten op EUR 50M.

Over Thuja Capital
Thuja Capital is een onafhankelijke durfinvesteerder (venture capital) gericht op jonge innovatieve private ondernemingen gevestigd in Nederland of Vlaanderen.

Wij zijn gespecialiseerd in medische productinnovaties. Het is onze ambitie om met excellente wetenschap, ondernemersgeest en kapitaal medische innovaties versneld bij de patiënt te brengen. Hierdoor realiseren wij een aantrekkelijk rendement, voor zowel onze investeerders alsmede voor de zorg. Het team van Thuja Capital heeft meer dan 20 jaar gezamenlijke investeringservaring in medische productinnovaties.

Een investering door Thuja Capital geeft niet alleen toegang tot geld: wij stellen ons uitgebreide netwerk en onze eigen ervaring ter beschikking om innovaties te versnellen. Om dit optimaal te kunnen doen is het belangrijk dat we fysiek dicht bij onze deelnemingen te zijn om hands-on ondersteuning te kunnen bieden. Ons kantoor bevindt zich in het hart van Nederland, in het Utrecht Science Park, omgeven door gebouwen van de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Dit stelt ons in staat binnen maximaal twee uur bij onze deelnemingen ter plaatse te zijn.

Thuja Capital neemt een unieke plaats in: het is de enige onafhankelijke venture capital speler op het terrein van medische productinnovaties met een focus op de Benelux. Daarenboven zijn wij een van de weinige VC’s die daadwerkelijk investeren in startende ondernemingen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen