Hartpatient met nieuwe ICD probleemloos de MRI-scanner in

Array

Het HagaZiekenhuis en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis hebben als een van de eerste ziekenhuizen ter wereld bij twee patiënten het Evera MRI™ SureScan® implanteerbare cardioverter defibrillator (ICD)-systeem van Medtronic geïmplanteerd. Dit is het eerste en enige ICD-systeem waarmee MRI-scans (magnetic resonance imaging) van het gehele lichaam mogelijk zijn. In het HagaZiekenhuis werd door cardioloog dr. Scheffer een tweekamer-ICD geïmplanteerd en in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis implanteerde cardioloog dr. Bouwels een eenkamer-ICD. Beide ingrepen werden op 7 april met succes uitgevoerd.

Naar schatting heeft maar liefst 63% van de patiënten met een ICD binnen tien jaar nadat het systeem is geplaatst, een MRI nodig.[1]In het tijdperk voordat er ICD-systemen kwamen die MRI-veilig waren onder specifieke voorwaarden, werd patiënten met een ICD geweigerd een MRI-scan te ondergaan, vanwege mogelijk gevaarlijke interacties tussen de MRI-scanner en de werking van het ICD-systeem.

Evera MRI™ SureScan®“Het gebruik van MRI binnen de cardiologie wint steeds meer terrein in de cardiologische praktijk. Wanneer om redenen een goede echo van het hart moeilijk te maken is, kan het verloop van het ziekteproces van een patiënt met een slechte hartfunctie door een MRI-compatibel ICD-systeem nu ook met MRI-onderzoek beter worden gevolgd en dus ook beter behandeld worden”, aldus dr. Scheffer van het HagaZiekenhuis. “We zijn nu in staat patiënten die een MRI-conditional ICD krijgen beter te diagnosticeren omdat er geen beperkingen meer zijn voor MRI-indicatie”, vult dr. Bouwels van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis aan.

 

De Evera MRI™ heeft, net als de huidige Evera ICD-modellen die niet geschikt zijn voor gebruik in de MRI-omgeving, een speciale vorm met dunne, afgeronde randen die beter aansluit bij de lichaamsvorm van de patiënt. Hierdoor geeft de ICD 30% minder druk op de huid en ervaart de patiënt een beter comfort.[2]

 

De batterij van de Evera MRI™ heeft dezelfde lange levensduur (tot 11 jaar) als voorgaande modellen.[3],[4],[5],[6],[7],[8],[9],[10]De Evera MRI™ ICD wordt gecombineerd met de Sprint Quattro® Secure-familie van ICD-draden, die al tien jaar lang bewezen[11] prestaties leveren op basis van actieve monitoring, en die na uitgebreid testen tevens veilig zijn bevonden voor gebruik in een MRI-omgeving.[12]

 

Verder is de Evera MRI™ ICD voorzien van SmartShock™ 2.0 – een exclusieve set van schokreductie-algoritmen die de ICD in staat stelt om gevaarlijke en onschuldige hartritmestoornissen beter van elkaar te kunnen onderscheiden. Een afgegeven schok is nodig om een mogelijk dodelijke hartritmestoornis te beëindigen, maar in studies wordt geschat dat ongeveer 20% van de patiënten met een implanteerbare defibrillator onterechte of niet-noodzakelijke schokken kan krijgen als reactie op een goedaardige ritmeverandering of elektrische interferentie die door het systeem wordt opgevangen.[13]De SmartShock™-technologie helpt deze onterechte schokken te elimineren waarbij in klinische studies is bewezen dat 98% van de patiënten vrij is van onterechte ICD-therapie na één jaar. De Evera MRI™ is ook voorzien van OptiVol® 2.0-vochtstatus-monitoring en een uitgebreide set aan diagnostische gegevens, die helpen om patiënten die risico lopen op verergering van hun hartfalenstatus en hoeveelheid boezemfibrilleren, tijdig te identificeren en te behandelen.

 

-einde bericht-

 

Over Medtronic
Medtronic, met hoofdkantoor in het Amerikaanse Minneapolis, is wereldwijd marktleider op het gebied van de medische technologie (pacemakers, ICD’s, stents, hartkleppen, insulinepompen, neurostimulatoren, enz.). Voor miljoenen mensen ter wereld biedt Medtronic oplossingen om hun pijn te verlichten, hun gezondheid te herstellen en hun levensduur te verlengen. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Tolochenaz, Zwitserland. Medtronic Nederland heeft een verkoopkantoor en een internationaal distributie- en servicecentrum in Heerlen, het Bakken Research Center en een trainingscentrum in Maastricht, een productiefaciliteit in Kerkrade en het training en verkoopkantoor van CoreValve in Tilburg. Meer informatie vindt u op www.medtronic.nl

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Marc Van Aperen
PR & Communications Manager Benelux
Tel. +324 737 77 366

[email protected]

 

 

Toekomstgerichte verklaringen zijn onderhevig aan risico’s en onzekerheden zoals beschreven in de periodieke rapporten van Medtronic die bij de Securities & Exchange Commission zijn geregistreerd. De feitelijke resultaten kunnen wezenlijk verschillen van de verwachte resultaten.

 

 

 

[1] Turakhia M, Reynolds M, Wolff S, et al. Ongepubliceerde gegevens van Medtronic uit 2013. Er zijn gegevens van de 2011 Marketscan® Commercial and Medicare-database, Truven Analysis, Inc. gebruikt voor dit onderzoek. De patiëntencohort is een vertegenwoordiging van patiënten met een ICD op het gebied van leeftijd, geslacht en belangrijke comorbiditeiten (N = 10.778).

[2]Flo, Daniel. Device Shape Analysis. Januari 2013. Ongepubliceerde gegevens van Medtronic.

[3] Knops P, Theuns DA, Res JC, Jordaens L. Analysis of implantable defibrillator longevity under clinical circumstances: implications for device selection. Pacing Clin Electrophysiol. October 2009;32(10):1276-1285.

[4] Schaer BA, Koller MT, Sticherling C, Altmann D, Joerg L, Osswald S. Longevity of implantable cardioverter defibrillators, influencing factors, and comparison to industry-projected longevity. Heart Rhythm. December 2009;6(12):1737-1743.

[5] Biffi M, Ziacchi M, Bertini M, et al. Longevity of implantable cardioverter-defibrillators: implications for clinical practice and health care systems. Europace. November 2008;10(12):1288-1295.

[6] Kallinen L, et al. 2009. http://spo.escardio.org/eslides/view.aspx?eevtid=33&id=1913.

[7] Thijssen J, Borleffs CJ, van Rees JB, et al. Implantable cardioverter-defibrillator longevity under clinical circumstances: an analysis according to device type, generation, and manufacturer. Heart Rhythm. April 2012;9(4):513-519.

[8] Shafat T, Baumfeld Y, Novack V, Konstantino Y, Amit G. Significant differences in the expected versus observed longevity of implantable cardioverter defibrillators (ICDs). Clin Res Cardiol. Published online July 14, 2012.

[9] Horlbeck FW, Mellert F, Kreuz J, Nickenig G, Schwab JO. Real-world data on the lifespan of implantable cardioverter-defibrillators depending on manufacturers and the amount of ventricular pacing. J Cardiovasc Electrophysiol. December 2012;23(12):1336-1342.

[10] Evera XT DR/VR-handleiding.

[11] Medtronic Product Performance Report, 2012 Second Edition, Issue 66.

[12] Modellen 6935M (55 cm, 62 cm) en 6947M (55 cm, 62 cm)

[13] Poole JE, Johnson GW, Hellkamp AS, et al. Prognostic importance of defibrillator shocks in patients with heart failure. N Engl J Med. 2008 Sep 4;359(10):1009-17. Doi: 10.1056/NEJMoa071098.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen