Reuma vroeger opsporen met MRI

0
609

Het beginstadium van reuma is mogelijk al op een MRI-scan zichtbaar, nog voordat er gezwollen gewrichten zijn. De afdeling Reumatologie van het LUMC onderzoekt of met MRI al bij de eerste klachten te voorspellen is of iemand reuma krijgt.

Wanneer reumatoïde artritis (reuma) in een vroeg stadium wordt behandeld, blijft de schade aan de gewrichten meestal beperkt. Patiënten bij wie de huisarts reuma vermoedt kunnen dan ook snelMRI-beeld van de hand terecht op de Early Arthritis Recognition Clinic (EARC) in het LUMC.

fig 2-SteenbergenSoms hebben patiënten wel pijn in de gewrichten die zou kunnen passen bij het begin van reuma, maar zijn er nog geen kenmerken van een gewrichtsontsteking, zoals zwelling. “Dan spreken we niet van reuma, maar van clinically suspect arthralgia, oftewel verdachte pijn in de gewrichten”, vertelt Hanna van Steenbergen, onderzoekster op de afdeling Reumatologie van het LUMC.

Gewrichtsschade voorkomen
Bij 44 procent van de patiënten met pijnlijke, maar niet gezwollen gewrichten waren met de beeldvormingstechniek MRI wel ontstekingskenmerken zichtbaar, schrijven de LUMC-onderzoekers in  Annals of the Rheumatic Diseases. Van Steenbergen: “Mensen met zichtbare ontstekingen op MRI waren vaak wat ouder en hadden vaker voor reuma kenmerkende antistoffen (ACPA) in het bloed, maar dit verband was niet heel sterk. We gaan deze patiënten nu twee jaar volgen om te kijken of ze reuma gaan ontwikkelen.”

De onderzoekers hopen kenmerken te ontdekken waaraan reuma al in een zeer vroeg stadium te herkennen is. “De volgende vraag is dan: heeft het zin om patiënten nog vroeger te behandelen? We behandelen patiënten nu al veel eerder dan vroeger en weten dat als je mensen binnen 12 weken na het begin van de klachten behandelt, je veel gewrichtsschade en verminderd functioneren kunt voorkomen. Mogelijk is het beter om in een nog vroeger stadium de behandeling te starten”, aldus Van Steenbergen.

Meedoen aan onderzoek
Wilt u meedoen aan wetenschappelijk onderzoek? De afdeling Reumatologie zoekt voor MRI-onderzoek nog mensen tussen de 30 en 100 jaar zonder gewrichtsklachten. In deze zogeheten Atlas-studie brengen onderzoekers in kaart hoe gezonde gewrichten van de handen en voeten er op verschillende leeftijden uitzien. Hiermee kan beter beoordeeld worden of iets normaal of afwijkend is. Hebt u interesse en hebt u de afgelopen maand geen gewrichtspijn gehad? Mail dan naar atlas@lumc.nl of bel 071-5265655 en vraag naar Lukas Mangnus.

Immunity, Infection and Tolerance en Biomedical Imaging zijn twee van de profileringsgebieden van het LUMC.

Bron: LUMC

Vorig artikelKoeling bevordert sportprestatie in de hitte
Volgend artikelBio-groenten en -fruit geen wondermiddel tegen kanker
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.