Winnaar Gouden Idee voor COPD: instructiekaart bij angst voor benauwdheid

0
1445

Albert Schweitzer Ziekenhuis bedacht “back to basic” zakkaartje gebaseerd op toenemende angst bij hun patiënten
Het zakkaartje met “back to basic” instructies voor patiënten is de winnaar van het Gouden Idee voor COPD. Dit is vandaag bekend gemaakt tijdens de Longdagen in de Jaarbeurs te Utrecht. Het winnende idee is ingediend door Netty de Graaf, verpleegkundig specialist in het Albert Schweitzer Ziekenhuis Dordrecht. De prijs is de realisatie van het idee in samenwerking met GlaxoSmithKline, initiatiefnemer van het Gouden Idee.

gouden idee voor COPDUit alle ingediende ideeën op www.goudenideevoorcopd.nl nomineerde een jury, onder voorzitterschap van longarts dr. F. Franssen (CIRO en Academisch Ziekenhuis Maastricht), er drie. Hierop werd de afgelopen weken door maar liefst 1049 personen gestemd. Het idee van de winnares ontving meer dan de helft van alle stemmen.

Over haar idee zegt een stralende Netty de Graaf: “Onderzoek binnen ons ziekenhuis liet zien dat bijna alle patiënten en mantelzorgers angst hebben voor toenemende benauwdheid en verstikking. Terwijl het nauwgezet nemen van een paar basale stappen heel goed helpt om de controle terug te krijgen. Daartoe heb ik het idee voor een zakkaartje, maar het kan natuurlijk een andere vorm krijgen, bedacht. Dat helpt bij het voorkomen van onnodige exacerbaties.”

De Graaf vervolgt: “Het idee dat er 533 mensen op mijn idee hebben gestemd is ontzettend leuk. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat het idee ook daadwerkelijk samen met GSK gerealiseerd zal gaan worden, zodat de mensen met COPD er ook echt wat aan zullen hebben”.

Het oordeel van de jury
Het idee is eenvoudig en praktisch: door de laagdrempeligheid zorgt het voor meer bewustwording. Met deze tool krijgt de patiënt de regie over zijn eigen zorg terug. Het kan daardoor vertrouwen en rust geven en eventuele angst of nare gevoelens verminderen.

Realisatie van idee & donatie aan Longfonds
Naast de realisatie van het idee hebben alle gespeelde quizrondes en uitgebrachte stemmen geleid tot een flinke donatiepot. GSK rondt dit bedrag af naar € 2.500,- en stelt dit ter beschikking aan het Longfonds ter ondersteuning van de longpunten in het land.

Meer over het Gouden Idee
GSK heeft het Gouden Idee gelanceerd om zorgverleners binnen astma en COPD via een kennisquiz te informeren over goed exacerbatiemanagement en hen uit te dagen om met vernieuwende ideeën te komen om de COPD zorg te verbeteren. De website trok duizenden bezoekers, er zijn ideeën ingediend van hoge kwaliteit, waarop meer dan duizend keer is gestemd.

Vanaf 1 juni kan de realisatie van het Gouden Idee gevolgd worden via www.goudenideevoorcopd.nl

Bron: GSK