Hersentumorpatiënt haalt Wereldtop neuro-oncologische pathologie naar Nederland

hersentumor1Dit is een origineel bericht van Stichting StopHersentumoren.nl
“De onder – en overbehandeling van patiënten moet stoppen”
Nog teveel mensen met een hersentumor krijgen niet de behandeling die ze nodig hebben. Van donderdag 1 tot en met zaterdag 3 mei zal er in Hotel Stempels te Haarlem overlegd worden door 28 doctoren en wetenschappers uit verschillende werelddelen over de indeling van hersentumoren welke voor het laatst in 2007 door de World Health Organization (WHO) zijn geclassificeerd. Een nieuwe wereldwijd te gebruiken classificatie moet de uitkomst worden. De bijeenkomst wordt mede mogelijk gemaakt door Nico Faaij, 45 jaar en hersentumorpatiënt. Hij vond dat het tijd werd voor een nieuwe indeling, omdat de oude niet meer voldoet en kan leiden tot over- of onderbehandeling.

“Het is de hoogste tijd om de WHO – classificatie wereldwijd aan te passen en voor alle hersentumorpatiënten de meest juiste behandelingen te verkrijgen”, vertelt Prof. dr. Pieter Wesseling. Hij is hoogleraar neuro-oncologische pathologie in zowel Radboud UMC te Nijmegen als VUmc te Amsterdam en mede-organisator van het colloquium.

Hij geeft aan dat er in Nederland vanwege de gebrekkige suboptimale classificatie van hersentumoren, dagelijks patiënten worden onder- dan wel overbehandeld.” De huidige indeling van hersentumoren is gebaseerd op uiterlijke kenmerken van de hersentumor, zoals de mate van celdeling, de dichtheid van de celgroei, de vaatontwikkeling in de tumor en de aanwezigheid van afgestorven weefsel in de tumor. Echter de afgelopen zeven jaren is er veel voortgang geweest in ontdekkingen op moleculair gebied van hersentumoren. Deze genetische gegevens bieden perspectief voor een meer persoonlijke, op maat gesneden behandeling voor de patiënt. “Het is uniek dat een patiënt zelf deze top mogelijk maakt” aldus Wesseling.

“De nauwkeurige classificatie van hersentumoren heeft niet alleen gevolgen voor de zorg voor individuele patiënten – het inschatten van de prognose en het begeleiden van therapie – maar ook voor de uitvoering en interpretatie van de klinische proeven van nieuwe therapeutische benaderingen en de analyse van fundamentele wetenschappelijke onderzoeken” vertelt Klaske Hofstee voorzitter van Stichting STOPhersentumoren.nl en financier van het colloquium in Haarlem. “Deze vergadering zal veel impact hebben op het verbeteren van de zorg voor hersentumorpatiënten.”

Nico Faaij werd in 2007 gediagnosticeerd met een kwaadaardige hersentumor. Omdat deze is gelokaliseerd in een moeilijk te opereren gebied kreeg hij geen operatie, om dezelfde reden werd er geen radiotherapie gegeven en omdat de tumor langzaam groeit werd ook geen chemotherapie ingezet. In februari 2014 is Nico wel geopereerd en bleek dat zijn hersentumor volgens de geldende protocollen wel radio- en chemo therapie had behoefd in 2007, maar volgens het genetisch profiel wordt daar nu van afgeweken. Dat zette Nico aan het denken. Immers, volgens de geldende protocollen zou hij zijn onderbehandeld voor zijn hersenkanker, maar volgens de allernieuwste inzichten zou hij worden overbehandeld.

Bron: ANP Perssupport