TexelZorg: Zorg waarborgen, verbeteren en uitbreiden op Texel

Array

Zorg waarborgen, verbeteren en uitbreiden op Texel
Coöperatie TexelZorg en Univé slaan de handen ineen om samen uit te zoeken hoe de zorg op Texel voor nu en in de toekomst te waarborgen en waar mogelijk uit te breiden en te verbeteren.

Univé hecht vanuit haar coöperatieve grondslag veel waarde aan zorg dichtbij, het gezamenlijk oplossen van zorgissues en het verhogen van de zelfredzaamheid van haar leden. De Coöperatie TexelZorg is een burgerinitiatief van inwoners van Texel om de toekomstige uitdagingen in de zorg aan te gaan met een bundeling van krachten op basis van onderlinge solidariteit en betrokkenheid.

Haven OudeschildIn een gezamenlijk haalbaarheidsonderzoek wordt gekeken hoe de zorg toegankelijk en betaalbaar blijft en bijdraagt aan de zelfstandigheid van de bewoners en wellicht ook de werkgelegenheid op het eiland.

Afhankelijkheid met het vasteland
Texelaars, maar ook de toeristen die Texel in groten getale bezoeken, zijn voor veel zorgzaken afhankelijk van zorgaanbieders die niet of beperkt op het eiland zelf aanwezig zijn. Daarnaast is er veel aandacht voor het bevorderen van de participatie van de eilandbewoners. “Op Texel zien wij bijvoorbeeld de behoefte van ouderen om langer zelfstandig thuis – èn op Texel – te kunnen blijven wonen. Om in te kunnen spelen op deze veranderende zorgbehoefte is het van belang om de aanvullende zorg uit te breiden en nieuwe innovatieve manieren te ontwikkelen. Maar ook het omkijken naar de mede-eilandbewoner speelt een grote rol. Ongeveer 80% van alle zorg thuis wordt in Nederland verleend door mantelzorgers of vrijwilligers. We zullen het op Texel samen moeten doen!” Aldus Rikus Kieft van Coöperatie TexelZorg.

Haalbaarheidsonderzoek
Het haalbaarheidsonderzoek richt zich niet alleen op ouderen, maar op de gehele zorg op Texel. Er wordt gekeken naar zorginhoudelijke initiatieven, de zorgketen en het bevorderen van zorgondernemerschap. Waar liggen de kansen? “We kijken bijvoorbeeld of het verstandig is om bepaalde apparatuur aan te schaffen voor Texel. Wegen de kosten op tegen de baten? Het is praktischer voor de eilandbewoners, maar wat betekent het voor de hoogte van de premie? Ook bekijken we de mogelijkheden om de samenwerking tussen de ziekenhuizen op het vasteland en de zorg op Texel te verbeteren. ”Kieft is blij met de samenwerking met Univé. “Door krachten te bundelen en door gebruik te maken van de kennis en ervaring van Univé hebben wij nu de mogelijkheid om te onderzoeken welke ideeën haalbaar zijn en of deze te realiseren voor een langere termijn. Preventie en een gezonde levensstijl horen daar onlosmakelijk bij, ook dat zijn aandachtspunten voor Univé en voor de Coöperatie TexelZorg.”

Intentieverklaring
Van april tot medio september 2014 loopt het haalbaarheidsonderzoek. Onderdeel is hier uiteraard van dat aan de Texelaars wordt gevraagd welke zorg zij belangrijk vinden. Op vrijdag 2 mei ondertekenen de betrokken partijen op Texel hiervoor een intentieverklaring. Medio september worden de resultaten uit het onderzoek verwacht.

Coöperatie TexelZorg en Univé hebben de intentie om te komen tot een meerjarige constructieve samenwerking.

Bron: Univé

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen