Wetenschapsprijs voor gen-test taaislijmziekte

NRS Science Award voor Utrechts onderzoek naar Cystic Fibrosis (CF)
Het Nederlands Respiratoir Samenwerkingsverband (NRS) heeft haar tweejaarlijkse wetenschapsprijs toegekend aan de Utrechtse onderzoekergroep van dr. Jeffrey Beekman en professor Kors van der Ent. Zij werken bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis aan nieuwe genetische tests en aan de behandeling van taaislijmziekte. Met de NRS Science Award willen de onderzoekers animatiefilms maken om nieuwe therapieën beter uit te leggen aan artsen, patiënten en hun naasten. Zij kregen de bijbehorende cheque van € 10.000,- uitgereikt tijdens de Longdagen, eind april in de Utrechtse Jaarbeurs.

gen dna erfelijlIn Nederland lijden ongeveer 1.500 mensen aan taaislijmziekte, of Cystic Fibrosis (CF). In met name hun darmen en hun longen wordt niet voldoende dun slijm geproduceerd, waardoor zij extreem vatbaar zijn voor infecties. De ziekte kan door veel verschillende genetische defecten worden veroorzaakt. De aard van het genetisch defect bepaalt ook welke therapie wel of niet zal aanslaan.

Mini-darm
De CF-onderzoekers in Utrecht hebben samen met de groep van de Utrechtse hoogleraar professor Hans Clevers een methode ontwikkeld om in een vroeg stadium te kijken welk specifiek genetisch defect een patiënt heeft en hoe dat de functie van het slijmvlies beïnvloedt. Daarvoor halen ze stamcellen uit de darm van patiënten en kweken die op tot ‘mini-darmpjes’, de zogenoemde organoïden.

Het grote voordeel van deze organoïden is dat in het laboratorium snel gekeken kan worden welke medicijnen bij welke patiënt het beste werken. De onderzoekers publiceerden over deze techniek in 2013 in Nature Medicine. Om de techniek ook voor patiënten, hun naasten, en het brede publiek inzichtelijk te maken, willen zij goede kwaliteit animaties laten produceren.

Concreet
Het bestuur van het Nederlands Respiratoir Samenwerkingsverband noemt het projectvoorstel dat Beekman en Van der Ent indienden voor de Science Award ‘een hele effectieve samenwerking tussen artsen en basale wetenschappers. De techniek is bijzonder innovatief en het project dat de onderzoekers met de prijs willen financieren – de productie van animaties – is even concreet als haalbaar met dit budget.’

 

Longdagen

De NRS Science Award is één van de wetenschappelijke prijzen die tijdens de Longdagen zijn uitgereikt. De Longdagen vonden dit jaar voor de derde maal plaats op 23 en 24 april: het is de nationale wetenschappelijke ontmoeting tussen artsen en longpatiënten, wetenschappers, zorgverleners en algemeen publiek. De nieuwste ontwikkelingen in wetenschap en zorg  voor longen komen aan bod.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen