Psychische aandoeningen en seksuele tevredenheid

Array

hoofdpijn3Psychische aandoeningen hebben vaak een negatief effect op seksuele tevredenheid. Dat blijkt uit onderzoek over het verband tussen psychische aandoeningen en seksuele tevredenheid in de Nederlandse bevolking. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het British Journal of Psychiatry.

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van gegevens uit de studie NEMESIS-2, de tweede studie van het Trimbos-instituut naar de psychische gezondheid in Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Ine Vanwesenbeeck van de Universiteit Utrecht en Rutgers WPF.

Representatieve steekproef
Bij 6,646 volwassenen (18–64 jaar) is het vóórkomen van angst-, stemmings- en alcohol- en druggerelateerde aandoeningen in kaart gebracht en werden ook gegevens verzameld over leefsituatie, lichamelijke gezondheid, traumatische ervaringen in de jeugd en seksuele tevredenheid. Het is voor het eerst dat voor een grote representatieve steekproef van de algemene bevolking en voor een range aan psychische aandoeningen onderzocht is hoe de samenhang met seksuele tevredenheid is.

Consistente verbanden
Seksuele tevredenheid hing in verwachte richtingen samen met uiteenlopende demografische variabelen, lichamelijke gezondheidsaspecten en traumatische ervaringen in de jeugd. Als gekeken wordt naar de afgelopen 12 maanden, werden middelgrote, consistente verbanden gevonden tussen seksuele ontevredenheid en vrijwel alle stemmings- en angstaandoeningen en alcohol- en drugafhankelijkheid, zelfs als gecontroleerd wordt voor alle relevante demografische en ervaringsvariabelen.

Ook is gekeken of seksuele ontevredenheid ook nog samenhangt met psychische aandoeningen uit het verleden (minstens een jaar geleden). Dat laatste is het geval voor ‘enigerlei stoornis’, enigerlei middelenstoornis en enigerlei angststoornis, vooral sociale fobie. Bij controle voor relevante demografische variabelen, lichamelijke ongezondheid en jeugdtrauma blijft in dit geval alleen de associatie tussen middelenafhankelijkheid in het verleden en huidige seksuele ontevredenheid in stand.

Negatief effect
De studie laat zien dat psychische aandoeningen een negatief effect hebben op de seksuele tevredenheid (en wellicht vice versa) maar dat die tevredenheid zich veelal, behalve wanneer het alcohol- en drugsverslaving betreft, weer lijkt te herstellen als de psychische problemen overwonnen worden (en wellicht vice versa).

De studie onderstreept de wenselijkheid om in de klinische geestelijke gezondheidspraktijk aandacht te besteden aan seksualiteit, niet in laatste instantie bij mensen met alcohol- en drugsverslavingsproblematiek.

Vanwesenbeeck, I., ten Have, M., & de Graaf, R. (2014). Associations between common mental disorders and sexual dissatisfaction in the general population. British Journal of Psychiatry. 10.1192/bjp.bp.113.135335

Lees de abstract van het artikel:
http://bjp.rcpsych.org/content/early/2014/04/10/bjp.bp.113.135335.abstract

Bron: Trimbos `instituut

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen