Whiplash: intensieve fysiotherapie niet beter dan eenmalig consult

fysiotherapie1Patiënten met langdurige klachten na een whiplash hebben niet méér baat bij een intensief trainingsprogramma van drie maanden dan bij een fysiotherapeutisch consult met voorlichting en advies. Dat blijkt uit de PROMISE-studie, een zorgvuldig uitgevoerde RCT waaraan 172 Nieuw-Zeelanders deelnamen die gemiddeld bijna twee jaar klachten hadden na een whiplash-trauma (Lancet. 2014; epub 4 april).

De helft werd – gerandomiseerd – toegewezen aan het interventieprogramma van 20 sessies waarin werd toegewerkt naar steeds intensievere oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut, die ook thuis moesten worden uitgevoerd. Fysiotherapeuten gebruikten ook technieken uit de cognitieve gedragstherapie. Beide groepen ontvingen een zelfmanagementgids met informatie, advies en oefeningen. De controlegroep kreeg een eenmalig fysiotherapeutisch consult, waarin het boekje werd uitgelegd en de oefeningen voor het eerst werden gedaan.

De primaire uitkomstmaat was de ervaren pijn op een schaal van 0 tot 10. Beide groepen verbeterden in het jaar dat zij werden gevolgd. Gemiddeld gaven patiënten hun pijn bij aanvang van het programma een cijfer tussen de 5,5 en 6, en na een jaar was het 3,7 in de interventiegroep en 4,4 in de controlegroep. Dit verschil tussen de groepen was niet statistisch significant. Ook op de secundaire uitkomstmaten als kwaliteit van leven, functioneel herstel of beweeglijkheid van de cervicale wervelkolom waren er geen verschillen.

In een begeleidend commentaar ontkent fysiotherapeut en universitair hoofddocent Jo Nijs van de Vrije Universiteit Brussel dat de resultaten bewijzen dat oefentherapie bij whiplash geheel niet helpt (Lancet.2014; epub 4 april). ‘De vraag is veeleer hoe en wanneer te oefenen met patiënten met chronische whiplash-gerelateerde klachten.’

Bron: NTvG/Esther van Osselen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen