Beter zicht op hart- en vaatziekten door toevalsbevindingen

Array

Toevallige bevindingen bij het uitvoeren van een computertomografie (CT-scan) kunnen bijdragen aan het voorspellen van drie belangrijke ziekten: hart- en vaatziekten, chronische obstructieve longziekten (COPD) en heupfracturen. Onderzoeker Pushpa Jairam van het Julius centrum toont met haar promotieonderzoek aan dat allerlei CT afwijkingen, die niet direct met de indicatie en de klachten van de patiënt samenhangen, toch een belangrijke pijler kunnen zijn voor toekomstige problemen. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat 82% van de patiënten, die onderzocht zijn, graag de risicofactoren voor zichzelf wil weten.

Door de steeds toenemende beeldkwaliteit en het gebruik van de CT-scan van de borstholte worden radiologen regelmatig geconfronteerd met toevalsbevindingen waarvan de betekenis niet duidelijk is.

hart-en-vaatziekten1Dit vormde de aanleiding tot de opzet van de PROgnostic Value of unrequested Information in Diagnostic Imaging (PROVIDI) studie. Longafwijkingen zoals emfyseem en luchtwegwandverdikking, die gedetecteerd worden op diagnostische CT-scans van de borstholte, kunnen worden gebruikt als signalen voor vroege detectie van toekomstige ziekenhuisopnames of overlijden ten gevolge van een aanval van chronische obstructieve longziekten.

Indelen in risicocategorieën
Daarnaast is er een risicoscore ontwikkeld en getoetst op juistheid, die gebaseerd is op toevalsbevindingen op de CT-scan die wijzen op slagaderverkalking. Deze risicoscore kan patiënten goed indelen in risicocategorieën die toegepast worden in de huidige richtlijnen voor de behandeling van hart- en vaatziekten. Het rapporteren van toevalsbevindingen kan gebruikt worden als een effectieve strategie om vroegtijdig hoog risico patiënten te identificeren bij wie actieve behandelingen nodig zijn om het probleem op te lossen of beter nog, te voorkomen. Om met zekerheid te kunnen zeggen dat het gebruik van toevalsbevindingen op CT-scan van de borstholte, en dus ook het gebruik van de voorspelregel, kosteneffectief is en leidt tot minder ziekenhuisopnames of overlijden, is nog meer onderzoek in de praktijk nodig.

Promotie
Pushpa Jairam is onderzoeker bij het Julius centrum en promoveert 10 april om 16:15 uur in het Academiegebouw te Utrecht. Haar promotoren zijn prof.dr. Y. van der Graaf, prof.dr. W.P.T.M. Mali, dr. H.M. Verkooijen en dr. P.A. de Jong

Bron: Julius centrum

Julius Centrum

Het Julius Centrum streeft naar een leidende rol in het verkrijgen en verspreiden van kennis op het gebied van Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde. Dit wordt bereikt door het verrichten van baanbrekend onderzoek binnen vier onderzoeksprogramma’s, door het aanbieden van een breed scala aan succesvolle onderwijsprogramma’s aan (bio) medische studenten, onderzoekers, clinici en andere professionals in de gezondheidszorg en door het leveren van academische eerstelijns gezondheidszorg.

Recente artikelen