‘Paspoort’ voor medicijnen

Array

Antidepressiva, pijnstillers en andere geneesmiddelen werken niet bij iedereen even goed. Een ‘DNA-paspoort’ kan hierover duidelijkheid verschaffen, voordat met het medicijn wordt gestart.

Enzymen
Medicijnen worden in de lever afgebroken door verschillende enzymen. Sommige mensen hebben van een bepaald enzym te weinig, of juist te veel. Dat is erfelijk bepaald en beïnvloedt de manier waarop hun lever medicijnen afbreekt. Zij hebben een hogere of juist lagere dosering nodig dan gewoonlijk: omdat zij anders ernstige bijwerkingen krijgen of het medicijn juist niet aanslaat.

pillen medicijnen kleurendna gezichtPaspoort
“Iedereen zou zijn eigen farmacogenetica-profiel moeten weten, zodat van tevoren bekend is welke geneesmiddelen minder goed worden afgebroken”, vindt prof. Ron van Schaik, hoogleraar farmacogenetica. “Dat kan met een ‘farmacogenetica-paspoort’: een kaartje op creditcard-formaat, waarop de erfelijke informatie over belangrijkste leverenzymen staat.”

Dosering
“Met dit paspoort kan de arts of apotheker de dosering aanpassen, of zelfs een ander geneesmiddel verstrekken”, vervolgt hij. “Iedere apotheek in Nederland heeft informatie beschikbaar voor ruim zestig geneesmiddelen hoe de dosis moet worden aangepast op basis van DNA-informatie.”

Speeksel

DNA-analyse kan uitwijzen welke leverenzymen bij iemand actief zijn en welke gevolgen dat heeft voor de afbraaksnelheid van bepaalde medicijnen. Voor zo’n analyse is wat bloed of speeksel nodig. Het Erasmus MC voert jaarlijks honderden van zulke tests uit.

Aanvragen

Van Schaik: “Vroeger kregen we vooral aanvragen bij geconstateerde bijwerkingen, om te begrijpen waarom een patiënt anders op een medicijn reageerde. Nu willen artsen steeds vaker tevoren weten wat het DNA-profiel is van een patiënt voordat ze bepaalde medicijnen uitschrijven. Ook patiënten melden zich vaker uit zichzelf voor een DNA-test. Voor zo’n test is wel een verwijzing van de huisarts of specialist vereist.”

Lees meer in het Monitor-artikel DNA van invloed op de dosis

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen