Europese verkiezingen belangrijk voor gezondheidsbeleid

Array

Tussen 22 en 25 mei 2014 vinden in alle 28 lidstaten van de Europese Unie (EU) de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. Het is de achtste keer dat Europese burgers een Europees Parlement kunnen kiezen. De eerste verkiezing vond plaats in 1979.

EP sleutelrol in gezondheidszorg
Ongeveer 80% van de wet- en regelgeving voor onze gezondheidszorg komt uit Brussel. Het Europees Parlement (EP) heeft een sleutelrol in de toekomst van de Europese zorgstelsels – gezien de betrokkenheid van het EP bij de regulering van de industrie voor genees- en hulpmiddelen en vanuit de voortrekkersfunctie die het EP inneemt om ervoor te zorgen dat alle Europese burgers goede en volledige toegang hebben tot gezondheidszorg.

Zie ook: Bevoegdheden Europees Parlement

europese verkiezingenCoördinatie wetenschappelijke beoordeling geneesmiddelen
De EU is een waarborg voor de best mogelijke volksgezondheid. In 1994 is het Europese Geneesmiddelenbureau (European Medicines Agency of EMA) opgericht. De belangrijkste taak van de EMA is het coördineren van de wetenschappelijke beoordeling van de kwaliteit, veiligheid en effectiviteit van medische producten, en op basis daarvan adviseren over toelating van geneesmiddelen tot de EU-markt.

Zie ook Toegang tot geneesmiddelen
EU-beleid
Enkele recente voorbeelden van EU-beleid, wet- en regelgeving relevant voor gezondheidszorg, innovatie en economische ontwikkeling:

Toegang van patiënten tot gezondheidszorg

Wetenschap en innovatie

Groei en concurrentievermogen

 

Bron: Geneesmiddelen debat, Sanofi

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen