Kunst en de psychiatrie: geen wereld van verschil

Array

Semi-autobiografische roman ‘Verborgen Gezichten‘ toont samensmelting kunst en psyche
Jackson Pollock, Virginia Woolf, Vincent van Gogh en Georgia O’Keeffe. Naast dat dit kunstenaars zijn, hebben ze nog iets gemeen: allen van hen leden aan een psychische aandoening. De lijst van creatieve mensen met psychische problematiek is nog veel langer. ‘Schrijver Stephen Fry, schilder Evard Munch en fotografe Diane Arbus zijn nog twee voorbeelden,’ zegt Nora de Ruyter, auteur van ‘Verborgen Gezichten’, een semi-autobiografische roman over een kunstfotografe met een psychische stoornis, die vandaag verschijnt.

‘Hoewel de wetenschap nog niets uit kan sluiten, blijft de correlatie tussen mentale problemen en het creatieve vak mensen boeien. Misschien juist omdat we het niet helemaal kunnen verklaren.

verborgengezichtenMaar ik denk dat kunst een manier is om gevoelens en gedachten te uiten die voor het dagelijkse leven niet geschikt zijn, of lijken te zijn,’ zegt de Ruyter, die zelf aan de bipolaire stoornis en de borderline persoonlijkheidsstoornis lijdt.

In ‘Verborgen Gezichten’ laat de schrijfster zien hoe de kunst en psychische problematiek van hoofdpersoon Christine samenkomen. ‘Christine verbindt zich niet en stoot mensen af. Om met haar angsten om te gaan drinkt ze teveel, duikt ze met mannen en vrouwen het bed in en als het haar echt teveel wordt, verwondt ze zichzelf. Het enige waar ze zich volledig aan verbindt en het enige wat haar helpt haar emoties toe te staan, is fotografie en het maken van collages. Het is de basis van haar wezen en het helpt haar vooruit te komen.’

De Ruyter denkt dat kunst een helende functie kan hebben. ‘Zeker. En het thema wordt steeds actueler. Kijk naar Alain de Botton en zijn boek  ‘Art as Therapy’. Zijn werk is nu zelfs in het Rijksmuseum te beleven! In mijn roman is het de passie voor Christine’s werk waardoor ze dingen doet die ze anders nooit zou durven. Ze leert op een andere manier naar zichzelf en de wereld kijken, waardoor ze uiteindelijk stappen durft te nemen die haar vooruit helpen. Je zou kunnen zeggen dat het uiteindelijk de kunst is die haar red.’

Boek en recensies
Verborgen Gezichten is een aangrijpende generatieroman, die vooral gaat over de vraag hoe in het leven te staan in een maatschappij waarin alles al voor je is uitgedacht. De roman is vanaf heden beschikbaar en wordt uitgegeven door Uitgeverij Aspekt.

‘Nora de Ruyter kan écht schrijven, een talent om in de gaten te houden’
– M. Voskuil, schrijver

‘Als een wervelwind word je getrokken in het leven, denken en (niet) voelen van Christine. Het verhaal boeit én verwondert en niets blijft verborgen, ook niet de moeizame weg naar balans’
– V. V. Rivero, psychiater & voorzitter Samen Sterk tegen Stigma

‘Een verhaal dat op een mooie en waardige manier laat zien hoe achter het gedrag van woede een gezicht vol lijden schuilt’
– Stichting Borderline

Bron: Uitgeverij Aspekt

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen