vlnr Vivianne Tjan-Heijnen, Guy Peeters, Harm Jan Zwaveling

Maastricht UMC+ en Máxima MC beklinken samenwerking oncologische zorg

Delen van kennis en expertise moet zorg voor kankerpatiënten optimaliseren
Maastricht Universitair Medisch Centrum+ en Máxima Medisch Centrum in Eindhoven en Veldhoven gaan intensiever samenwerken op het gebied van oncologische zorg. In Kasteel Hattem in Roermond ondertekenden bestuursvoorzitters Guy Peeters (Maastricht UMC+) en Jan-Harm Zwaveling (Máxima MC) op maandag 12 mei de overeenkomst. De samenwerking is erop gericht om de zorg voor kankerpatiënten te optimaliseren. De overeenkomst tussen de twee ziekenhuizen is tevens een belangrijke stap in de ontwikkeling van het Oncologienetwerk  Zuid Oost Nederland.

De wens om de zorg voor kanker te optimaliseren is begin dit jaar al uitgesproken door de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).

vlnr Vivianne Tjan-Heijnen, Guy Peeters, Harm Jan Zwaveling

vlnr Vivianne Tjan-Heijnen, Guy Peeters, Harm Jan Zwaveling

Daartoe is de regio Zuid Oost Nederland als eerste gestart met het opzetten een zogeheten oncologienetwerk. Dat betekent dat ziekenhuizen, (huis)-artsen en specialisten intensiever met elkaar gaan samenwerken in netwerkverband en kennis en expertise met elkaar delen. Op termijn zullen verschillende ziekenhuizen in Limburg en Zuidoost-Brabant deel uit gaan maken van het netwerk.

Ontwikkelingen
De oncologische wereld staat verre van stil. Het aantal kankerpatiënten groeit gestaag en medische innovaties vergroten het aanbod aan behandelmogelijkheden. Dat maakt dat de oncologische zorg ook individueler en complexer wordt.  “Deze ontwikkelingen vragen in de toekomst dan ook om steeds intensievere samenwerkingen”, licht Guy Peeters, voorzitter Raad van Bestuur Maastricht UMC+ toe. “Wij delen als Universitair Medisch Centrum graag onze kennis met omliggende ziekenhuizen. De samenwerking met Máxima MC past dan ook uitstekend bij de ambitie om oncologische zorg te optimaliseren.”

Zorg afstemmen
Jan Harm Zwaveling, bestuursvoorzitter Máxima Medisch Centrum, ziet ook de mogelijkheden van verregaande samenwerking: “Je kunt je als zorginstelling niet specialiseren in de behandeling en zorg van alle typen kanker. Daarom willen wij het maken van onderlinge afspraken en overleggen stimuleren. Uiteindelijk kan de patiënt in zijn eigen ziekenhuis terecht voor de best mogelijke zorg.”

Kennis delen
De voornaamste reden om samenwerkingen in de oncologische zorg aan te gaan is dat kennis en expertise kan worden gedeeld en protocollen op elkaar kunnen worden afgestemd. Zo zal bijvoorbeeld ook over en weer overleg plaats gaan vinden tussen specialisten van verschillende ziekenhuizen om specifieke casussen te bespreken.  “We werken dan ook steeds verder toe naar het denken in termen van ‘ons’ in plaats van ‘wij’ en ’zij’ als het op oncologische zorg aankomt”, zegt medisch oncoloog Vivianne Tjan-Heijnen van Maastricht UMC+. Medisch oncoloog Art Vreugdenhil van Máxima MC bevestigt dat: “De kwaliteit van de zorg wordt wederzijds beter. Bovendien genereert het meer onderzoeksmogelijkheden”.vlnr Vivianne Tjan-Heijnen, Guy Peeters, Harm Jan Zwaveling

Bron: MUMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen