Nieuwe retrospectieve RAS wild type tumor analyse CRYSTAL* fase III studie

Merck Serono, de farmaceutische divisie van Merck, kondigt vandaag nieuwe retrospectieve RAS wild type tumor analyses aan van de afgeronde CRYSTAL* fase III studie bij patiënten met gemetastaseerd colorectaalkanker.
Deze studie vergeleek Erbitux® (cetuximab) in combinatie met de chemotherapeutische behandeling FOLFIRI ten opzichte van FOLFIRI behandeling alleen, bij patiënten met gemetastaseerd colorectaalkanker. Samengevat zijn de voornaamste bevindingen:

  • De retrospectieve analyse bij gemetastaseerde colorectaal patiënten met een RAS wild-type (exon 2)-status van de fase III CRYSTAL-studie toont aan dat bij patiënten die 1e lijn cetuximab in combinatie met FOLFIRI behandeling kregen er een klinisch significant voordeel is waargenomen voor de respons rate (27,7%, p<0.0001), een toename van de mediane progressievrije overleving (3 maanden) en een verbetering van de mediane totale overleving (8,2 maanden) ten opzichte van monotherapie FOLFIRI.
  • Bij de patiëntengroep met RAS mutaties werd in deze retrospectieve analyse geen voordeel waargenomen voor de combinatiebehandeling Erbitux en FOLFIRI versus FOLFIRI alleen.
  • Deze bevindingen zijn in lijn met de Europese registratietekst en recente wetenschappelijke resultaten voor cetuximab.


De uitgebreide retrospectieve analyse bevindingen zullen worden toegelicht tijdens de 50ste conferentie van de American Society for Clinical Oncology (ASCO) in Chicago van 30 mei – 3 juni aanstaande. Professor Fortunato Ciardello, oncoloog aan de medische en chirurgische faculteit van de Universiteit Napels, zal daar op maandag 2 juni de resultaten van de retrospectieve analyse presenteren.

U treft hierboven aanvullende informatie over de bevindingen van het onderzoek.

Over CRYSTAL
CRYSTAL (Cetuximab combined with iRinotecan in 1st-line therapY for metaSTatic colorectAL cancer) was een gerandomiseerde, fase III klinische studie, bij 1,198 chemo-naïeve mCRC patienten (stadium IV) met EGFR-expressie. In totaal hadden 666 patiënten een KRAS wild-type (exon 2) tumor. De studie heeft aangetoond dat progressievrije overleging, algehele overlevingstijd en respons rate significant verbeterden in patiënten met KRAS wild-type mCRC die behandeld werden met Erbitux in combinatie met FOLFIRI, vergeleken met behandeling met FOLFIRI alleen.

Over Colorectaal Kanker
Colorectaal kanker (CRC) is de op een na meest voorkomende kankersoort wereldwijd, met een geschatte incidentie van ruim 1.36 miljoen nieuwe gevallen per jaar. Het jaarlijks aantal overlijdensgevallen als gevolg van CRC wordt geschat op 694.000, waarmee het 8,5% van het totaal aantal sterfgevallen als gevolg van kanker representeert. CRC is daarmee de vierde doodsoorzaak als gevolg van kanker wereldwijd. Bijna 55% van de CRC-gevallen worden gediagnosticeerd in de ontwikkelde regio’s van de wereld, en incidentie en sterftecijfers zijn substantieel hoger bij mannen dan vrouwen.

Over ASCO
De American Society of Clinical Oncology (ASCO) brengt tijdens haar jaarlijks congres ruim 25.000 oncologisch specialisten samen om de laatste stand van zaken op het gebied van kankerzorg en –onderzoek te delen en te bespreken. Het thema van dit jaarcongres, “Building Bridges to Conquer Cancer,” legt de nadruk op het omverwerpen van barrières naar kwaliteitszorg, door verbanden te leggen tussen alle segmenten van de oncologische gemeenschap.

Bron: Merck Serono

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen