Omstreden PIP-borstimplantaten geven weinig klachten

Array

De meeste vrouwen met een gescheurd borstimplantaat houden hieraan geen (blijvende) klachten over. Bovendien blijkt MRI een betrouwbare methode om scheuren in borstimplantaten op te sporen. Aldus arts-onderzoeker Marike Maijers die 16 mei promoveert bij VU medisch centrum.
Lekkage van siliconengel als gevolg van een gescheurd implantaat is een bekende complicatie van borstimplantaten. Deze lekkages gaan soms gepaard met klachten als pijn of een vervorming en verharding van de borst. In 2012 werd de wereld geconfronteerd met fraude rondom borstimplantaten door het Franse bedrijf PIP. Deze fabrikant gebruikte illegaal siliconen die niet goedgekeurd waren voor klinisch gebruik. De Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ) adviseerde om bij vrouwen met siliconen borstimplantaten van het Franse merk Poly Implant Prothèse (PIP) de implantaten te vervangen. Dit was een unieke mogelijkheid om vrouwen met lekkende implantaten te onderzoeken op mogelijke complicaties.
borstimplantaat PIPMarike Maijers onderzocht het aantal scheuren in de PIP-implantaten. Zij vond dat bij eenderde van deze vrouwen ten minste één van de PIP-implantaten lekte. Dit is veel vaker dan bij andere merken. Zeventig procent van de vrouwen met lekkende PIP-implantaten had echter geen klachten. Maijers vermoedt dat bij vrouwen die wel bepaalde lokale klachten (zoals pijn of vervormingen) en systemische klachten (zoals vergrote lymfklieren, vermoeidheid en gewrichtsklachten) hebben genetische of allergische kenmerken een rol spelen.

De moderne implantaten zijn vormstabiel doordat er zich altijd een natuurlijk kapsel rondom het implantaat vormt. Daardoor zijn lekkages door middel van lichamelijk onderzoekniet betrouwbaar vast te stellen. Maijers gebruikte daarom de MRI om lekkages op te sporen. Zij concludeert dat de betrouwbaarheid van deze methode groot is. De mate van siliconenlekkage buiten het natuurlijk kapsel bleek echter moeilijker te bepalen.

Maijers benadrukt het belang van samenwerking tussen chirurgen, internisten en radiologen bij de beoordeling van medische hulpmiddelen zoals siliconen borstimplantaten en een goede regulatie en registratie. Op 16 mei vindt voorafgaand aan de verdediging van het proefschrift van Maijers een mini-symposium over borstimplantaten plaats: Lessons from the past, views on the future.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Omstreden PIP-borstimplantaten geven weinig klachten"

  1. Siegfried van Hoek

    Ik heb een viertal jaren geleden mij verdiept in de problematiek voor slachtoffers van SBI (Siliconen Borst Implantaten). Een kritische opmerking is op zijn plaats op dit artikel: ik vermoed dat de vrouwen die onderzocht zijn in belangrijke mate niet(!) tot de categorie behoren die ernstige auto-immuun ziekte problemen hebben opgedaan, want velen daarvan hebben zelf al zich ontdaan van hun SBI nadat ze op zoek gingen op internet.

    Vrouwen die last krijgen van de gevolgen van SBI dragerschap krijgen vaak een auto-immuun-aandoening. In de praktijk betekent dat het lichaam ontregelt en dat vaak bijvoorbeeld een aanleg voor een bepaalde ziekte zich in symptomen (!) voor gaat doen, hetgeen riskeert dan gepsychiatriseert kan worden. Als Marlou Boots ernstig ziek wordt ermee en later overlijdt en vanaf dat ze ziek werd (als advocaat) de rest van haar leven gewijd heeft aan die problematiek, dan is dat een signaal dat er wel degelijk risico’s zijn aan het dragen van SBI verbonden. Dat is niet het verhaal van een gekje.

    Els Borst D’66 keurde tien jaar geleden SBI’s goed, terwijl de FDA een algeheel verbod aankondigde, dat is ook niet zomaar… De FDA neem ik een flink stuk serieuser dan de NL variant.

    Een belangrijk SBI onderzoeker van het eerste uur was Dr. Blais, die toen hij zijn mond opendeed daarmee carrieremoord pleegde. (De Canadese ‘Prof. Smalhout’) Wijlen Marlou Boots was strijdster van het eerste uur in Nederland (grondlegster SVS). Dr. Edelson schreef een belangrijk epistel over de problemen met SBI waavan een zo leterlijk mogelijke vertaling staat op: http://www.slideshare.net/adaqcra/de-waarheid-oversiliconeborstimplantaten1vertaling1

    De moderne SBI zijn van de degelijkere kwaliteit, de poche (hoes) is van dikker siliconen materiaal.
    Je zou je kunnen afvragen in hoeverre de moderne productie van SBI stabiel is, in hoeverre is de kwaliteit van een SBI altijd in polymeervorming chemish (100% zuivere stof) top kwaliteit?

    Eigenlijk zouden alle draagsters van SBI minstens ten minste een keer na vijf jaar hun SBI’s moeten laten controleren, omdat statistisch na vijf jaar de meeste kans is op defecten, althans naar de oude informatie gerekend dan, ik weet niet hoe het nu is….

    MRI is een goede techniek om te onderzoeken maar prijziger als het electief wordt toegepast voor de consument. Warmtemetingstechniek met infra-rood is dan een gioedkopere methode om ontstekingsreacties te kunnen detecteren en zou misschien daarom juist ook zinvol zijn om negatieve reacties op lichaamsvreemd materiaal met belastende stoffen die SBI’s met zich mee kunnen brengen in een vroeger stadium te kunnen ontdekken als een soort quick-scan…?

    Een ander probleem met SBI is de belemmering die ze vormen bij mammographie. Afgezien van de scanremmende werking komen SBI’s ook onder druk te staan tijdens zo’n scan, waarmee defecten eraan juist makkelijker kunnen ontstaan. Draagsters van SBI zouden daarom ook voor preventief borstonderzoek een MRI moeten doen, waarmee tevens vast gesteld kan wordn of een SBI is gaan lekken.

    Het artikel roept een zekere geruststellingssfeer op, die volgens mij niet geheel op zijn plaats is. Ik denk niet dat slachtoffers van SBI (waar onder elviertje) voor hun lol chronisch ziek zijn geworden.
    Google wat verder en je ziet toch ook andere berichten voorbij komen, en dat is niet zomaar…

    Op zich is het onderzoek van Marijke Meijers zinvol, maar de kanttekening mag gemaakt worden dat haar groep van onderzochte SBI dragers in belangrijke mate bestond uit mensen die geen medische klachten van SBI dragerschap hadden of die zich daar niet van bewust waren. Een auto-immuunziekte is namelijk lastiger te diagnostiseren, en in een land waar money talks ben je dan als slachtiffer gauw uitgepraat.

Comments are closed.

Recente artikelen