Online zelfhulp bij kopzorgen

Array

Nieuwe websites van Stichting mirro helpen mentale klachten zelfstandig aan te pakken
Stichting mirro heeft elf zelfhulpwebsites ontwikkeld die uitkomst bieden bij kopzorgen. Ruim 3 miljoen Nederlanders hebben hier wel eens last van. Via www.mirro.nl/aandeslag heeft iedereen toegang tot websites met praktische informatie, tips, tests, oefeningen en ervaringsverhalen; kosteloos en anoniem. Even niet lekker in je vel? De zelfhulpwebsites ondersteunen bezoekers om inzicht te krijgen in de eigen situatie en zelf aan de slag te gaan om te voorkomen dat zorgen problemen worden. Deze ‘online zelfhulp’ is er nu voor elf specifieke thema’s, waaronder rouwverwerking, slaapproblemen en de combinatie van werk en moederschap.

stress1Remko Segers, directeur Stichting mirro: “Mede door de veranderingen in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) kwam uit het zorgveld en de maatschappij steeds sterker het signaal dat er behoefte is aan goede informatie en ondersteuning voor mensen met lichte psychische klachten. Met de zelfhulpwebsites geven we hier invulling aan: een stuk voorlichting en preventie. We maken op de sites professionele expertise makkelijk toegankelijk voor een breed publiek.” Stichting mirro beoogt met online zelfhulp bij te dragen aan het tijdig herkennen en aanpakken van lichte klachten en het voorkomen van psychische problemen. En daarmee ook aan het behapbaar houden van de zorgkosten en het toenemende arbeidsverzuim.

Elf thema’s: van werk en moederschap tot angst
Om gerichte informatie te bieden die aansluit bij de doelgroep zijn er verschillende sites voor verschillende thema’s. Op dit moment zijn er elf websites. Zo is er werkendemoeders.mirro.nl; een website die moeders ondersteunt in het houden van een goede balans tussen aandacht voor je kinderen, je partner, je werk en jezelf. Alcoholenouderen.mirro.nl beoogt 55-plussers te helpen bewust met alcohol om te gaan. En angst.mirro.nl biedt concrete oefeningen om te voorkomen dat angst een grotere rol in je leven gaat spelen dan je eigenlijk wil. Andere thema’s waar Stichting mirro online zelfhulp voor heeft ontwikkeld: rouwverwerking, werkstress, mantelzorg, gamen, relatieproblemen, geldzorgen, het nieuwe werken en slaapproblemen. Een overzicht van alle themawebsites is te vinden op www.mirro.nl/aandeslag.

Professioneel en toegankelijk
De inhoud van de zelfhulpwebsites is afkomstig van GGZ-professionals met specifieke expertise op het thema. Bij de ontwikkeling zijn ook ervaringsdeskundigen betrokken. Met een zelftest op de homepagina kan de bezoeker zelf inzicht krijgen in wat voor hem de belangrijkste aandachtspunten zijn. Iedere website bevat een uitgebreide zelfhulpmodule waarin de bezoeker aan de slag kan met concrete tips en oefeningen. De bezoeker kiest zelf welke onderdelen hij wil doen. Een start- en eindmeting geven een beeld van de huidige situatie en of iemand een ontwikkeling doormaakt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen