Koninklijk bezoek voor 100-jarige Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde

0
1174

NMT 100Koning Willem-Alexander was vandaag vrijdag 16 mei 2014 te gast bij het jubileumcongres van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) bij in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het congres had het  thema ‘Lang leve een gezonde mond’, en stond in het teken van de relatie tussen mondgezondheid en algehele gezondheid en multidisciplinaire samenwerking.

De koninklijke NMT is de beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen en viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Ter gelegenheid van dit jubileum richtte de organisatie het NMT Fonds Mondgezondheid op. Met het fonds wil de NMT kennis, bewustwording en voorlichting over het belang van een gezonde mond voor iemands algehele gezondheid vergroten. Rob Barnasconi, tandarts en voorzitter van de NMT, gaf uitleg en verklaarde de redenen van dit fonds.14199042325_fc8f7ed24d_zEen gezonde mond is veel belangrijker dan lang werd verondersteld. Prof.dr. Fred Rozema, bijzonder hoogleraar Medisch Tandheelkundige Interactie aan ACTA, ging  in de openingsrede van het congres in op de steeds manifester wordende relatie tussen mondgezondheid en algehele gezondheid, en omgekeerd. Uit tal van wetenschappelijke onderzoeken blijkt bijvoorbeeld een relatie tussen een slechte mondgezondheid en hart- en vaatziekten en diabetes. Daarnaast heeft de mond een signaalfunctie voor afwijkingen in de algehele gezondheid die zich nog niet op een andere manier in het lichaam hebben gemanifesteerd. Zo kunnen slijmvliesafwijkingen, een onmatige toename van cariës of klachten van een droge mond duiden op bijvoorbeeld bloedarmoede, afwijkingen in het maag-darmkanaal of bloedkanker.

De tandarts kan daarom in deze vroegherkenning een vitale rol spelen. Maar liefst 30 aandoening manifesteren zich in een vroeg stadium in de mond. De tandarts ziet, als vrijwel enige medische professional, zijn patiënten elk jaar opnieuw. Bij elkaar hebben de Nederlandse tandartsen per jaar 35 miljoen patiëntcontacten. Dat geeft de tandarts een belangrijke verantwoordelijkheid. Samen met de huisarts of de medisch specialist kunnen gezondheidsproblemen in potentie eerder worden opgespoord en aangepakt. Dat levert gezondheidswinst voor de patiënt op en levert een bijdrage aan het beheersen van de kosten in de zorg.

De koninklijke beroepsvereniging van tandartsen NMT kondigt vandaag op haar jubileumcongres de oprichting aan van het NMT Fonds Mondgezondheid. Het fonds wil na het jubileumjaar aandacht blijven vragen voor de impact van mondgezondheid op iemands algehele gezondheid.

Naast het stimuleren van onderzoek op dit gebied en het geven van voorlichting biedt het fonds in speciaal geselecteerde projecten ook concrete steun aan groepen patiënten.

In het kader van het 100-jarig bestaan van de NMT dit jaar start het fonds met een pilotproject waar 100 tandartspraktijken zorg bieden aan cliënten van de voedselbank.

Naast de NMT zijn Henry Schein, de VvAA en Philips Oral Care partners van het fonds.

NMT-voorzitter Barnasconi: “De NMT heeft er in dit jubileumjaar bewust voor gekozen om het belang van een gezonde mond centraal te stellen. We zijn blij dat we met hulp van onze partners ook na ons jubileum met het NMT Fonds Mondgezondheid aandacht kunnen blijven vragen voor de impact van mondgezondheid op iemands algehele gezondheid. Tandheelkunde is van onvoorwaardelijke betekenis voor de volksgezondheid en met een gezonde mond valt gezondheidswinst te behalen. Uit onderzoek blijkt dat een ongezonde mond een verband heeft met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes, vroeggeboorte, obesitas en zelfs dementie.”

Meer voorlichting hard nodig
Dat meer voorlichting over de relatie tussen mondgezondheid en algehele gezondheid nodig is, blijkt wel uit de resultaten van de publiekstest ‘Hoe gezond is je mond?’. Basiskennis over het verzorgen van de mond is wel aanwezig, maar Nederlanders weten weinig over het onderwerp mondgezondheid. Ruim 10.000 mensen deden de publiekstest, die door de NMT gelanceerd werd tijdens de Dag van de Gezonde Mond op 20 maart.