Eén op de drie voedselbankklanten heeft niet altijd voldoende te eten

voedselbank-200x200Ondanks de voedselhulp van de Voedselbank, heeft één op de drie voedselbankklanten niet altijd voldoende te eten. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam bij ruim 250 voedselbankklanten van elf verschillende voedselbanken verspreid over heel Nederland.

Voedselpakketten niet altijd genoeg en niet gezond
Het is bekend dat mensen met een lage sociaal economische status vaker ongezonder eten dan mensen met een hoge sociaal economische status en hierdoor een groter risico hebben op bijvoorbeeld overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. Voedselbankklanten vormen een bijzondere groep mensen met een lage sociaal economische status. Zij zijn wat hun voedingsinname betreft voor een groot deel afhankelijk van wat ze wekelijks in hun voedselpakket krijgen.
De inhoud van de voedselpakketten is volledig afhankelijk van donaties van levensmiddelenbedrijven, supermarktketens en particulieren. De inhoud van de voedselpakketten is veelal voldoende om de gebruikelijke voeding aan te vullen voor 2 à 3 dagen. Kennelijk is de inhoud van de voedselpakketten niet altijd genoeg en niet altijd gezond want ruim 70% van de voedselbankklanten is voedselonzeker. Dit betekent dat zij niet altijd de mogelijkheid hebben om voldoende of gezond en gevarieerd te eten. Onderzoeker Judith Neter van de afdeling Gezondheidswetenschappen: “Het is schrikbarend dat er in een welvarend land als Nederland zoveel voedselbankklanten zijn die niet de mogelijkheid hebben om voldoende of gezond te eten.”

Lager opgeleiden en vrouwen hebben vaker niet voldoende te eten
Lager opgeleiden en vrouwen hebben vaker niet voldoende te eten dan hoger opgeleiden en mannen. Voor voedselbankklanten met kinderen is het vaker niet mogelijk om gezond en gevarieerd te eten dan voor voedselbankklanten zonder kinderen. Leo Wijnbelt, voorzitter Voedselbanken Nederland: “Het onderzoek bevestigt het beeld dat we dagelijks bij de voedselbanken zien. We kunnen alleen maar onze oproep herhalen dat voedselbanken veel meer en gezonder voedsel nodig hebben. En er wordt nog zo veel goed eten weggegooid!”