EIB financiert eerste protonenkliniek van Nederland

geld-300x214Op 15 mei heeft de Europese Investeringsbank (EIB) formeel een lening van 90 miljoen verstrekt om Holland Particle Therapy Centre (HollandPTC) te realiseren. Dat gebeurde tijdens de opening van het eerste EIB-kantoor in Nederland. Holland PTC is een samenwerkingsverband van het LUMC, het Erasmus MC en de TU Delft en is het eerste behandelingscentrum voor protonentherapie in Nederland. Dit centrum zal ongeveer 600 kankerpatiënten per jaar behandelen en moet in 2016/2017 starten.

Naast uitstekende patiëntenzorg zal HollandPTC ook  onderwijs verzorgen en ruimte bieden aan baanbrekend wetenschappelijk  onderzoek. Zo draagt het bij aan toekomstige doorbraken in de strijd tegen kanker. Dat is de belangrijkste redenen waarom de EIB ervoor heeft gekozen om HollandPtC te financieren; omdat het de behandeling met protonen zal combineren met een uitgebreid onderzoeksprogramma.

Protonentherapie : tumoren gericht aanpakken
Steeds meer mensen worden geconfronteerd met kanker. Velen van hen hebben radiotherapie nodig. Tot nu toe ontbeert Nederland een nieuwe generatie radiotherapie die in landen als de VS en Duitsland al uitgebreid wordt toegepast:  protonentherapie. Het belangrijkste voordeel van bestraling met protonen ten opzichte van de huidige behandeling (bestraling met fotonen) is dat tumoren veel gerichter kunnen worden aangepakt, met veel minder schade aan het omringende weefsel. Voor sommige kankersoorten, bijvoorbeeld rond het oog, het hoofd-hals-gebied en de hersenen is zulke precieze bestraling van groot belang. De hoeveelheid straling die in omliggend gezond weefsel terecht komt, kan sterk gereduceerd worden ten opzichte van ‘gewone’ radiotherapie. Dit verhoogt de kans op genezing en vermindert de kans op bijwerkingen van de behandeling.

Lees ook de  toespraak van minister-president Rutte bij de opening van de Europese Investeringsbank in Nederland.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen