Gebruik van geavanceerde methodes voor onderzoek naar stress en antidepressiva

Array

hersenonderzoekPromotie Anniek Visser: Assessment of serotonergic function by radioligands and microdialysis
Antidepressiva slaan bij lang niet iedereen aan. De bekende antidepressiva SSRI’s (serotonine heropnameremmers) zouden wel eens beter kunnen werken in combinatie met een 5HT2C-antagonist, een stof die de bepaalde effecten van serotonine remt. Anniek Visser onderzocht het effect van deze combinatiebehandeling. Zij gebruikte geavanceerde microdialyse technieken, om zo de werking beter te begrijpen en de behandeling van depressie uiteindelijk te kunnen verbeteren.

Depressie hangt sterk samen met stress en de regeling van emoties door signaalstoffen zoals serotonine en dopamine. De meeste antidepressiva zijn erop gericht om de hoeveelheid serotonine in de hersenen te verhogen. SSRI’s zorgen er bijvoorbeeld voor dat serotonine, als het eenmaal is aangemaakt, niet direct weer opgenomen wordt door zenuwcellen, maar langer in de hersenen aanwezig blijft. Toch blijken deze antidepressiva bij een groot aantal patiënten niet te werken.

Visser onderzocht mogelijkheden om met behulp van een PET-scan de signaaloverdracht van serotonine in de hersenen te volgen, zonder dat bijvoorbeeld een pijnlijke ruggenmergpunctie nodig is. Met die methode toonde zij aan dat acute stress in ratten niet, zoals eerder gedacht, zorgt voor een verandering in de hoeveelheid van een receptor die vaak in verband gebracht wordt met psychose en depressie. Daarnaast lijkt de PET-scan een goede methode om meer kennis over stress en antidepressiva te verkrijgen. Ook het effect van de combinatie van diverse antidepressiva zou op deze manier goed onderzocht kunnen worden.

Datum:28 mei 2014 Tijd:16:15
Locatie:Doopsgezinde KerkAdres:Oude Boteringestraat 33 te Groningen
Promotor:prof.dr. R.A.J.O. Dierckx, prof.dr. J.A. den Boer

Curriculum Vitae
Anniek Visser (1985) studeerde Biologie (Gedrag en Neurowetenschappen) in Groningen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij het onderzoeksinstituut Behavioral and Cognitive Neurosciences (BCN) aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd gefinancierd door het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen. Zij is nu projectmanager bij de UMCG Research BV. De titel van het proefschrift is “Assessment of serotonergic function by radioligands and microdialysis”.
Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen