ZN brengt patiënten met ernstig psychiatrische aandoeningen in kaart

Array

zorgverzekeringZorgverzekeraars Nederland (ZN) publiceert informatie naar aanleiding van een onderzoek van Vektis, in opdracht van ZN, naar het aantal mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA-populatie) in Nederland en de verdeling van het aantal patiënten per gemeente. De informatie is van belang voor zorgverzekeraars, gemeenten en zorgkantoren die regionale afspraken moeten maken over de organisatie en financiering van zorg voor deze doelgroep.

Voor deze patiënten, die bijvoorbeeld lijden aan schizofrenie en die doorgaans ook maatschappelijk complexe problemen hebben, gaat er met de herziening van de langdurige zorg het nodige veranderen. Tot nu toe wordt hun zorg voornamelijk uit de Zvw en de AWBZ betaald, straks komt het uit drie potjes: de Wet langdurige zorg (WLZ), de Zvw en de Wmo. De gemeenten krijgen er (via de Wmo) dus ook op dit gebied een belangrijke verantwoordelijkheid bij. Mede daarom is de nu beschikbare informatie ook relevant voor vertegenwoordigers van patiënten en familieorganisaties.

Negen doelgroepen
In de studie is gebruik gemaakt van het EPA vignettenmodel dat is ontwikkeld door GGZ-instelling Atrecht in samenwerking met andere GGZ-instellingen in de regio Utrecht. Het vignettenmodel is een methode om patiënten in te delen in 9 verschillende doelgroepen op basis van de zorgvraag en geeft als het ware een foto van de EPA-doelgroep qua aantallen en qua kosten. Er is een overzicht beschikbaar (zie bijlage ‘Resultatentabel’) met de verdeling van EPA-patiënten in de vignetten voor alle gemeentes in Nederland. Via de resultatentabel kan men gemeentes en WMO-regio’s vergelijken met het landelijke gemiddelde.

Om de informatie goed te kunnen duiden is het van belang eerst onderstaande leeswijzer en de rapportage te lezen. Voor meer achtergrondinformatie over de methodiek is er het verantwoordingsdocument.
Bron: Zorgverzekeraars Nederland

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen