Effect Klokhuis over kindermishandeling onderzocht

kind-en-mobielDe vier Klokhuisuitzendingen, het lespakket en de website over kindermishandeling, hebben de communicatie over dit thema bij kinderen op gang gebracht. Ook herkennen kinderen de verschillende vormen van kindermishandeling beter en hebben zij na de uitzending vaker contact opgenomen met de Kindertelefoon.

Dit zijn enkele conclusies uit het rapport ‘Nemen kinderen het woord? Effectevaluatie van Klokhuis over Kindermishandeling.’ Het rapport wordt vandaag tijdens het Internationale European Congres on Child Abuse and Neglect (EUCCAN) overhandigd aan Eberhardt van der Laan, burgemeester van Amsterdam en voorzitter van de Taskforce Aanpak Kindermishandeling en aan Kim van Laar, een van de geïnterviewde personen in de serie over kindermishandeling.

In april 2013 zijn door het NTR-programma Het Klokhuis vier programma’s over kindermishandeling uitgezonden, die vergezeld gingen van een lespakket, een bijbehorende website en een logowedstrijd voor basisscholen tegen kindermishandeling. Het doel was om de communicatie op gang te brengen tussen mishandelde kinderen, maatjes, ouders en leerkrachten. Het effect van de uitzendingen en het lespakket is onderzocht door het Trimbos-instituut in opdracht van de Bernard van Leer Foundation, die mede financier en adviseur voor het tv programma was.

Uit een analyse van anonieme chat- en gespreksgegevens van de Kindertelefoon blijkt dat (mogelijk) mishandelde kinderen direct na de uitzendingen meer over kindermishandeling zijn gaan praten door te bellen en chatten. Dit waren vaker kinderen in de leeftijd van de Klokhuis leeftijdsgroep (9-12 jaar). Zij praatten vooral vaker over vormen van kindermishandeling die door het Klokhuis ter sprake zijn gebracht, vaker dan voorafgaand aan de uitzendingen, en vaker dan over andere geregistreerde vormen van geweld.

De Klokhuis-uitzendingen werden in 2013 bekroond met twee Cinekid prijzen: een juryprijs en een publieksprijs voor beste Nederlandse tv-programma.

Het onderzoek onder 1750 kinderen, hun leerkrachten en ouders laat zien dat kinderen die het lespakket in de klas behandelden kindermishandeling vaker herkenden dan daarvoor en vaker dan kinderen die dit lespakket niet in de klas kregen. Ook bespraken de lespakket- kinderen na school vaker het thema kindermishandeling dan daarvoor.
Ouders van kinderen die de Klokhuis-uitzendingen in de klas behandelden, rapporteerden in de periode erna vaker met hun eigen kind(-eren) over kindermishandeling te hebben gesproken dan een half jaar eerder. Verder bleek uit het onderzoek dat verwaarlozing het minst als kindermishandeling wordt herkend, en dat ouders zelden met andere kinderen en leerkrachten praten over kindermishandeling.

Of de Klokhuisuitzendingen tot meer (zelf-)meldingen bij de AMK’s heeft geleid, moet nader onderzocht worden. Aanbevolen wordt om initiatieven te ontwikkelen die de herkenbaarheid en bespreekbaarheid van kindermishandeling vergroten, in de eerste plaats bij kinderen zelf, en om meer actiegerichte projecten voor preventie van kindermishandeling op te starten.

‘Nemen kinderen het woord? Effectevaluatie van Klokhuis over Kindermishandeling’ is hier te downloaden.

Meer informatie over de projecten en doelstellingen van de Bernard van Leer Foundation op www.bernardvanleer.org

Bron: Trimbos Instituut

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen