Aantal sterfgevallen als gevolg van darmkanker is gestegen

Thema collecteweek Maag Lever Darm Stichting ‘Stop Darmkanker’
Het aantal mensen dat jaarlijks overlijdt aan darmkanker is gestegen met ruim 4% naar 5.335[1] sterfgevallen in 2012. Darmkanker is hiermee de tweede kankersoort in Nederland waar mensen aan overlijden. De Maag Lever Darm Stichting vindt dit aantal onacceptabel hoog en richt zich tijdens de collecteweek met het thema ‘Stop Darmkanker’ op deze ernstige ziekte. Van 19 tot en met 24 mei gaan duizenden vrijwilligers langs de deuren om geld in te zamelen voor de strijd tegen darmkanker.

maag-darm-leverWeinig kennis
Uit TNS Nipo onderzoek[1], uitgevoerd in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting, blijkt dat 60% van de Nederlanders boven de 50 jaar weinig tot geen kennis heeft over darmkanker. Veel mensen weten niet welke klachten kunnen wijzen op darmkanker. Het ontbreken van deze kennis is een drempel voor Nederlanders om op deze alarmsignalen te gaan letten. Daarom geeft de Maag Lever Darm Stichting hier voorlichting over. “Als mensen de alarmsignalen herkennen en op tijd naar de dokter gaan, kan darmkanker eerder ontdekt worden en is de kans op genezing groter. Want tijdige diagnose redt levens”, aldus Marian Verasdonck, directeur van de Maag Lever Darm Stichting. Op www.darmkanker.info is uitgebreide informatie over darmkanker te vinden.

Collecteweek
In de week van 19 tot en met 24 mei gaan de vrijwilligers de straat op om te collecteren. Het geld dat met de collecte opgehaald wordt, stelt de Maag Lever Darm Stichting in staat om wetenschappelijk onderzoek te financieren en gezondheidsvoorlichting te geven. Wetenschappelijk onderzoek helpt om tot betere behandelmethoden te komen, darmkanker terug te dringen en de vooruitzichten voor mensen met darmkanker te verbeteren.

[2] Onderzoek TNS Nipo – 2013

Bron: MLD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen