Gezamenlijke actie nodig voor terugdringen zelfdoding

Array

Beleidsmakers, financiers, onderzoekers en clinici moeten nu gezamenlijk in actie moeten komen om de hoge zelfdodingscijfers aan te pakken. Dit betogen hoogleraren André Aleman (UMCG) en Damiaan Denys (AMC) in een commentaarstuk dat zij vandaag in het vooraanstaande wetenschappelijk magazine Nature publiceren. Zij doen deze oproep omdat er ondanks de enorme impact die suïcide op de samenleving heeft, in wetenschappelijk opzicht maar weinig vooruitgang is geboekt wat betreft inzicht in en behandeling van suïcidaal gedrag.

levenseinde doodElk jaar plegen wereldwijd bijna een miljoen mensen suïcide; dat is meer dan het totale aantal mensen dat overlijdt als gevolg van moord en oorlog samen. Nog eens tien tot twintig miljoen mensen doen een poging tot suïcide. Suïcide is een van de drie belangrijkste doodsoorzaken in de economisch meest productieve leeftijdsgroep van 15 tot 44 jaar. De cijfers van zelfdoding zijn sinds de ineenstorting van het bankenstelsel in 2008 en de daarop volgende economische crisis verder gestegen. In Nederland is het aantal zelfdodingen met ongeveer 30% gestegen tussen 2008en 2012.

Aleman en Denys geven in Nature aan dat er ondanks deze grote maatschappelijke impact, veel te weinig aandacht en geld besteed wordt aan wetenschappelijk onderzoek naar suïcide. De auteurs vinden dat er op korte termijn vier stappen genomen moeten worden: erkenning dat suïcidaliteit een op zichzelf staande aandoening is, onderzoek naar de mechanismen van suïcidaliteit, het vrijmaken van middelen voor onderzoek naar suïcidaliteit, en empirisch onderbouwde preventieprogramma’s.

De conclusie van Aleman en Denys is dan ook dat er duidelijk een gezamenlijke inspanning van volksgezondheidsinstanties, clinici en wetenschappers nodig is om het aantal gevallen van zelfdoding de komende jaren te verlagen.

Bron: UMCG & AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen