MERS-patienten aan de beterende hand

Array

MERS-coronavirusDe twee patiënten bij wie vorige week het MERS-coronavirus is vastgesteld, zijn inmiddels aan de beterende hand. De uitslagen van de testen die tot nu toe zijn uitgevoerd bij personen in de omgeving van de patiënten, zijn negatief. De komende weken worden deze testen herhaald om met zekerheid te kunnen zeggen of er al dan niet mensen besmet zijn met het MERS-virus. Op dit moment betekent dit dat er geen aanwijzingen zijn voor een MERS-infectie.

De patiënten zijn familie van elkaar en zijn beiden besmet geraakt tijdens een gezamenlijke reis naar Saoedi-Arabië. De man en de vrouw hebben gedurende twee weken een hotelkamer gedeeld en hebben beide onderliggende aandoeningen die hen waarschijnlijk gevoeliger maken voor een infectie met dit virus.

MERS-infecties kunnen ernstige luchtwegklachten veroorzaken, vooral bij mensen met andere gezondheidsproblemen. Ook kunnen diarreeklachten voorkomen. De ziekte lijkt niet makkelijk van mens-op-mens overdraagbaar. Van een klein aantal patiënten, die in het Verenigd Koninkrijk (2 keer), Frankrijk (1 keer) en zeer recent in de Verenigde Staten (1 keer) zijn besmet, is waarschijnlijk dat ze ziek zijn geworden na contact met een andere patiënt. In het Midden-Oosten en vooral in Saoedi-Arabië is vaker transmissie van mens-op-mens geweest in ziekenhuizen, waarbij de oorzaak gezocht moet worden in gebrekkige hygiënische maatregelen bij het verzorgen van de patiënten. Coronavirussen zijn vrij kwetsbaar. Het virus wordt gemakkelijk vernietigd door gebruikelijke was- en schoonmaakmiddelen.

Sinds 2012 is er een uitbraak van het nieuwe MERS-coronavirus (Middle East Respiratory Syndrome) in het Midden-Oosten. Inmiddels zijn ruim 600 patiënten in het Midden-Oosten gemeld bij de Wereldgezondheidsorganisatie. In april en mei 2014 is er een forse toename in het aantal meldingen in het Midden-Oosten. Verreweg de meeste meldingen komen uit deze regio (vooral Saoedi-Arabië, maar ook Qatar, Jordanië, Oman, Jemen en Verenigde Arabische Emiraten). Sinds vorig jaar zijn er ook enkele patiënten waarbij een infectie met het MERS-coronavirus is vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Griekenland, Filippijnen, Maleisië, Koeweit, Tunesië, Duitsland, Egypte en de Verenigde Staten. Dit waren reizigers die besmet zijn geraakt in het Midden-Oosten. Het is niet onverwachts dat er nu ook patiënten in Nederland zijn. MERS-coronavirus is daarom sinds juli 2013 een meldingsplichtige infectieziekte.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen