SSRI’s bij jongeren: voorzichtig insluipen of niet geven

suicide-200x200Depressieve jongeren die beginnen met een hoge dosis SSRI doen 2 maal zo vaak een suïcidepoging als medepatiënten die met een gebruikelijke dosis beginnen. Zeker de eerste 3 maanden is het risico duidelijk verhoogd. Dat blijkt uit een zorgvuldig opgezette observationele studie onder ruim 160.000 depressieve Amerikanen die in 1998-2010 begonnen met citalopram, sertraline of fluoxetine (JAMA Int Med. 2014; epub 28 april).

Matthew Miller en collega’s van de Harvard School of Public Health verdeelden hun cohort in de leeftijdsgroepen 10-24 jaar en 25-64 jaar. Vervolgens matchten zij alle patiënten die begonnen met een hoge dosis met maximaal 2 lotgenoten die op een gebruikelijke dosis werden ingesteld. Op deze wijze corrigeerden zij voor ‘confounding by indication’, die in deze studie bijvoorbeeld kan ontstaan doordat artsen geneigd zijn patiënten met een ernstiger depressie hogere doseringen voor te schrijven. Met ‘propensity score matching’ probeerden Miller en collega’s de groepen met hoge en gebruikelijke doseringen toch vergelijkbaar te maken. De gebruikelijke dosis was overigens 20 mg per dag voor citalopram en fluoxetine, en 50 mg voor sertraline.

Onder jongeren was het absolute risico op suïcidaal gedrag 5-10 maal zo hoog als bij volwassenen. Bij een gebruikelijke dosering was dit 14,7 per 1000 jongeren per jaar, tegen 31,5 bij hoge doses SSRI’s. Het risico verdubbelde dus. Omgerekend gaat het om 1 extra suïcidepoging per 136 patiënten met een hoge dosering SSRI. Onder oudere volwassenen was er geen verband tussen dosering en suïcidaal gedrag. Het absolute risico was 2,8-3,2 per 1000 persoonsjaren.

De auteurs adviseren artsen om jongeren geen hoge doseringen SSRI’s voor te schrijven. Daarbij wijzen zij op recente meta-analyses waaruit zou blijken dat deze middelen bij jongeren maar matig effectief zijn, en dat in het algemeen de werkzaamheid van SSRI’s niet samenhangt met de dosering.

Bron: NTvG/Esther van Osselen

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen