Tjongerschans renoveert operatiekamers

Array

TjongerschansInvestering in de toekomst voor veilige zorg
Ziekenhuis Tjongerschans (Heerenveen) start binnenkort met de renovatie van zijn 6 operatiekamers (OK’s). Met deze investering kunnen patiënten met ingang van 2015 nog meer volgens de actuele normen voor kwaliteit en veiligheid behandeld worden. De Tjongerschans bereidt zich hiermee voor op de herverdeling van de zorg binnen Friesland.

De werkzaamheden starten in de zomerperiode en worden begin 2015 afgerond. Door gebruik te maken van de vakantieperiodes en aangepaste roosters ontstaan er geen wachtlijsten. Er wordt geen noodvoorziening geplaatst: de operaties vinden in de beschikbare operatiekamers plaats.

Aanleiding
De operatiekamers zijn in 2004 gebouwd. Om aan de hedendaagse wensen en eisen te voldoen is een update nodig. Er zal gebruik worden gemaakt van nieuwe technieken en deels wordt apparatuur vervangen. De luchtbehandelingsinstallatie wordt gerenoveerd en aangepast. Hierdoor kan een forse energiebesparing gerealiseerd worden. De Tjongerschans werkt daarmee aan de invulling van maatschappelijk verantwoord ondernemerschap. Ook wordt een monitoringssysteem aangebracht voor het registreren van luchtdrukken, deurtellingen, temperatuur, relatieve vochtigheid, etc.

Overige aanpassingen
De wanden van de operatiekamers worden bekleed, zodat deze stootvaster zijn. Ook worden de buitenkozijnen van de ramen vervangen en komen er nieuwe vloeren.

Begin dit jaar is geïnvesteerd in een systeem om de beelden die in de OK gebruikt worden (röntgenfoto’s, scans) beter te kunnen zien en vast te leggen.Op OK’s wordt steeds meer gewerkt met videosystemen, waarbij ook de zogenaamde meekijkmonitor gebruikt wordt. Hiermee kunnen de beelden van endoscopische operaties en röntgenfoto’s getoond worden tijdens een operatie. Er is gekozen voor een nieuw systeem voor de Tjongerschans. De kwaliteit van de operaties neemt hierdoor toe. Ook wordt het werkgemak voor artsen en ‘omloop’ (de medewerkers die bij een operatie assisteren) vergroot.

Planning
De werkzaamheden vinden in 4 fasen plaats: fase 1 (1 OK) start in de zomervakantie, fase 2 (2 OK’s) eind augustus, fase 3 (2 OK’s) in oktober en fase 4 (1 OK) in december. Het geheel is na de jaarwisseling afgerond.

Unica Installatietechniek uit Groningen voert het grootste deel van de werkzaamheden uit. Men heeft ruime ervaring op het gebied van gezondheidszorg en operatieafdelingen. Patiëntveiligheid staat hierbij voorop. Gedurende de uitvoering van de werkzaamheden zal de operatieafdeling door blijven draaien, wat om de nodige voorzorgsmaatregelen en afstemming vraagt. Patiënten zullen hier naar verwachting geen hinder van ondervinden. In een aantal gevallen zal incidenteel een beroep worden gedaan op overige ziekenhuizen in de regio.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen