Aanvraag sectorplan voor 600 extra banen en voldoende opleidingscapaciteit in de huisartsenzorg

600 medewerkers uit andere zorgsectoren opleiden tot doktersassistenten, praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen. Meer stageplaatsen creëren. Dat zijn de doelen van het sectorplan dat werkgevers- en werknemerspartijen in de huisartsenzorg, verenigd in de Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg, afgelopen vrijdag bij het ministerie van SZW hebben ingediend. Door een toenemende zorgvraag hebben werkgevers in de huisartsenzorg, zoals huisartsenpraktijken, huisartsenposten en zorggroepen een groeiend tekort aan goedopgeleide ondersteuners. Daarnaast is er een tekort aan stageplekken om opleidingen af te kunnen ronden. Voor de uitvoering zet het arbeidsmarktfonds het ‘Centrum Arbeidsmarkt en Beroepsopleiding Huisartsenzorg’ op.

dokterVoorzitter Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH) Leon Vincken: “Een landelijk platform kan structurele aandacht geven aan de grote arbeidsmarktvraagstukken en het (praktijk)opleiden. Werkgevers in de huisartsenzorg in huisartsenpraktijken, huisartsenposten en zorggroepen kunnen zo bijvoorbeeld goed ervaringen met elkaar uitwisselen, over de juiste informatie beschikken, ondersteuning krijgen en aanvragen. We willen graag in september starten want de huisartsenzorg heeft de ondersteuners dringend nodig om de zorg optimaal te houden.”

Spilfunctie huisartsenzorg
Met de grote wijzigingen in het zorgstelsel krijgt de huisarts een spilfunctie in de wijk. Ouderen, die langer thuis blijven wonen, zullen een toenemend beroep doen op de huisartsenzorg. Ook krijgt de huisarts een grotere rol bij de instroom in de GGZ. Om de huisarts te ondersteunen bij het uitvoeren van deze werkzaamheden, zijn meer zorgprofessionals nodig. Zoals doktersassistenten en praktijkondersteuners (-GGZ).

Ook instroom arbeidsgehandicapten
De SSFH wil 150 doktersassistenten, 200 praktijkondersteuners somatiek/praktijkverpleegkundigen en 250 praktijkondersteuners GGZ werven. Daarnaast komt er voor 250 praktijkondersteuners een opleidingstraject om hun huidige competentieniveau te verstevigen. Verder is het plan om minimaal vijf pilots in de huisartsenzorg te starten om de instroom van arbeidsgehandicapten te verhogen.

Deelnemende partijen
Het sectorplan is namens de SSFH ingediend door:  Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Vereniging Huisartsenposten Nederland (VHN, per 1 januari 2014 gefuseerd tot brancheorganisatie InEen met Landelijke Organisatie voor Ketenzorg en Landelijke Vereniging Georganiseerde eerstelijn,  Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA)), CNV Publieke Zaak en Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners (NVvPO).

Bron: Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorgdokter

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen