Pijnspecialist Hans van den Berg van MMC slaagt voor prestigieus internationaal examen

World Institute of Pain biedt opleiding met de hoogste standaard
Hans van den Berg, anesthesioloog en pijnspecialist van Máxima Medisch Centrum (MMC), is geslaagd voor het internationale examen bij het World Institute of Pain in de Verenigde Staten. Hij mag voortaande titel Fellow of Interventional Pain Practice (FIPP) dragen. Hans van den Berg vindt het een belangrijke stap in de professionalisering van pijngeneeskunde in MMC: “Je laat met dit diploma zien dat je voldoet aan de internationale eisen aan kennis en kunde op het gebied van pijngeneeskunde.”

Pijnspecialisten zijn anesthesiologen met pijnbestrijding als speciaal aandachtsgebied. Door middel van speciale injecties en blokkadetechnieken behandelen zij bepaalde vormen van pijn, zoals chronische lage rugpijn, acute pijn bij een hernia, aangezichtspijn of pijn bij kanker.

hansvandenbergMaar ook bij het bijstellen van medicijngebruik van patiënten. Van den Berg: “Met de pijnbehandeling zorgen we ervoor dat patiënten zich sneller beter voelen en beter kunnen bewegen. Dat bevordert het genezingsproces en zorgt ervoor dat jong mensen weer snel terug kunnen keren in het arbeidsproces.”

Pijngeneeskunde is een relatief jong vak. Pas sinds 2010 worden pijnspecialisten in Nederland geregistreerd. In Nederland zijn de opleidingen tot pijnspecialist nog in ontwikkeling. De FIPP-opleiding van het World Institute of Pain staat bekend als het hoogst mogelijke opleidingsniveau in de pijngeneeskunde.

Om examen te kunnen doen voor de FIPP-titel, doen anesthesiologen eerst een voorbereidingscursus waarin zowel theorie als praktijk aan bod komen.

Het examen zelf bestaat uit drie delen: een schriftelijk examen met meerkeuzevragen over bijvoorbeeld diagnostiek en behandeling van pijn, anatomie, farmacotherapie en interventietech – nieken; een mondeling examen over twee casussen en een praktisch examen bestaande uit vier verschillende interventies.

Inmiddels zijn wereldwijd 810 specialisten, verdeeld over 50 landen, gecertificeerd. Naast Hans van den Berg zijn in Nederland 45 andere pijnspecialisten WIP-gecertificeerd. Binnen het Centrum voor Pijngeneeskunde van Máxima Medisch Centrum heeft ook anesthesioloog en pijnspecialist Toine Lim eerder de FIPP titel behaald.

Centrum voor Pijngeneeskunde
Pijn kan zeer ingewikkeld zijn en door vele factoren worden bepaald of beïnvloed. Het Centrum voor Pijngeneeskunde van Máxima Medisch Centrum werkt dan ook met een “pijnteam”. Dit heeft als voordeel, dat meerdere behandelingsmogelijkheden benut kunnen worden. Het “pijnteam” bestaat uit: een anesthesioloog, een neuroloog, een klinisch psycholoog, een revalidatiearts, een orthopedisch chirurg en een fysiotherapeut. Zo nodig worden andere specialisten ingeschakeld.

Van den Berg licht toe: “Als afdeling vinden we dat we aan deze normen moeten voldoen. Wij streven ernaar om de afdeling steeds verder te professionaliseren. Zo volgen onze verpleegkundigen momenteel ook een opleiding tot gespecialiseerd pijnverpleegkundige.”

In mei 2013 opende het Centrum voor Pijngeneeskunde een nieuwe locatie binnen MMC. Zowel de polikliniek als alle behandelingen met betrekking tot chronische pijn zijn sindsdien op één plek bij elkaar gebracht. Het centrum  is te vinden op de eerste etage van MMC locatie Eindhoven.

 

Máxima Medisch Centrum

Máxima Medisch Centrum (MMC) is een groot ziekenhuis met twee locaties: Eindhoven en Veldhoven. Het ziekenhuis vervult een aantal topfuncties waaronder een intensive care voor te vroeg geboren baby's en een afdeling voor complexe zwangerschappen. Eén van de speerpunten is sportgeneeskunde. De specialisten werken onder het label SportMáx aan hoogwaardige zorg op het gebied van sportgeneeskunde. MMC werkt samen met de Technische Universiteit Eindhoven aan vernieuwing van medische technologie. Het opleiden van specialisten doen we samen met de universiteiten van Maastricht en Nijmegen. MMC is lid van de vereniging Samenwerkende Klinische Topziekenhuizen.

Recente artikelen