Krachtcentrale op onderzoeksgebied

Array

onderzoekmicroscoopOnderzoekers van het Erasmus MC behoren met hun artikelen in medische vakbladen tot de meest productieve van Europa. Dat blijkt uit de Leiden Ranking 2014.

Invloed
De Leiden Ranking 2014 beoordeelt de belangrijkste universiteiten ter wereld op het gebied van de medische wetenschap. De rangorde gaat uit van de impact van wetenschappelijke artikelen, dus hoeveel invloed die op vakgenoten hebben.

Continenten
In totaal zijn bijna 700 universiteiten op alle continenten in kaart gebracht. De Erasmus Universiteit Rotterdam en het Erasmus MC hebben in de periode 2009 – 2012 buitengewoon veel medische artikelen gepubliceerd: 7.043 ‘papers’. In Europa waren alleen de Zweden productiever dan de Rotterdammers.

Harvard
Weinig instellingen kwamen in de onderzochte jaren boven de 5.000 publicaties. De reus op het gebied van medische research is Harvard University (VS), met 20.830 publicaties.

Amsterdam
Als niet alleen naar het aantal artikelen wordt gekeken, maar ook naar de impact ervan, doen de Nederlandse universiteiten het goed op de wereldranglijst, vooral die van Amsterdam, Leiden en Rotterdam.

Europese top 5
Aantal publicaties in medische vakbladen 2009 – 2012:

1 Karolinska Institute, Stockholm: 7.698 artikelen.
2 Erasmus Universiteit Rotterdam: 7.043 artikelen.
3 University College London: 6.977 artikelen.
4 Imperial College London: 6.715 artikelen.
5 Freie Universität Berlin: 6.397 artikelen.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen