Overlevenden vergiftiging di-ethyleenglycol herstellen redelijk
ArrayMensen die een vergiftiging met het antivriesmiddel di-ethyleenglycol overleven, hebben op de lange termijn een veelbelovende kans op herstel van neurologische functies. Dat beweren Laura Conklin (Centers for Disease Control and Prevention) en haar collega’s op basis van een prospectieve longitudinale studie in JAMA Internal Medicine (2014; epub 12 mei).
Vergiftiging met di-ethyleenglycol (DEG) gaat gepaard met acute nierziekte, neurologische beperkingen en een hoge sterfte. In juli-oktober 2006 was er in Panama een hoestsiroop te krijgen die verontreinigd was met DEG. In januari 2007 hadden duizenden mensen de hoestdrank gebruikt, met meer dan 100 doden als gevolg. Conklin et al. brachten de langetermijneffecten bij overlevenden in kaart. Zij volgden 32 overlevenden 2 jaar lang en lasten om de 6 maanden een meetmoment in met een vragenlijst en een neurologisch onderzoek. Het eerste meetmoment vond mediaan 108 dagen na de acute vergiftigingsfase plaats.
Van de 32 geïncludeerde patiënten (mediaan 62 jaar oud) hadden er 28 ten minste 1 andere aandoening zoals hypertensie of nierfalen. De patiënten werden mediaan 23 dagen opgenomen; 18 belandden er op de IC. Na 18 maanden follow-up waren 5 patiënten overleden en was er 1 niet beschikbaar voor follow-up. De mediane serumconcentratie creatinine van de 22 patiënten die bij inclusie niet dialyseafhankelijk waren, was tijdens de acute fase 521,6 µmol/l en 159,1 µmol/l bij het eerste meetmoment. Het aantal patiënten dat algehele zwakheid rapporteerde daalde met de tijd. Ook sensibiliteitsverlies kwam aan het einde van de studie minder voor. Alle patiënten met neurologische gebreken aan het begin van het onderzoek lieten motorische verbeteringen zien. De auteurs zagen geen vertraagd ontstaan van neurologische of renale ziekten.
Bron: NTvG/Lucas Mevius