Bas Mulder Award voor Wilbert Zwart

Array

avlAntoni van Leeuwenhoek onderzoeker dr. Wilbert Zwart krijgt een Bas Mulder Award van Alpe d’HuZes / KWF Kankerbestrijding. Hij gaat het prijzengeld van bijna 900.000 euro gebruiken om te kijken of meer patiënten baat kunnen hebben van bestaande medicijnen.

De Bas Mulder Award is in het leven geroepen om jonge, talentvolle onderzoekers te stimuleren baanbrekend eigen onderzoek te doen. Wilbert Zwart (33) heeft sinds 2011 een eigen onderzoeksgroep binnen het Antoni van Leeuwenhoek. Hij is gespecialiseerd in onderzoek naar hormoongevoelige tumoren. Met het geld van de Bas Mulder Award, bijna 900.000 euro, gaat hij onderzoeken welke subtypen van kanker die momenteel nog niet behandeld worden met hormoontherapie hier wel gevoelig voor zijn. Hij hoopt dat zo meer kankerpatiënten baat zullen hebben bij deze bestaande groep van medicijnen. Het grote voordeel van bestaande medicijnen inzetten voor nieuwe doelen, is dat het veel tijd scheelt ten opzichte van het ontwikkelen van nieuwe middelen en dat de veiligheid van deze medicijnen al bekend is.

Het onderzoek van Zwart past binnen de strategie van het Antoni van Leeuwenhoek om veel aandacht te besteden aan personalized medicine. Daarbij worden tumoren niet langer beoordeeld op basis van de plek waar ze zitten, maar wordt gekeken wat precies de reden is dat de tumorcellen zijn ontspoord. Zodat er heel gerichte medicijnen gegeven kunnen worden in plaats van brede chemotherapie. Veel subtypen van borstkanker en prostaatkanker worden bijvoorbeeld gestimuleerd door hormonen. Medicijnen die de hormonen blokkeren, remmen de groei van deze tumoren.

Zwart vermoedt dat ook andere kankersoorten hormoongevoelig kunnen zijn, en daarmee behandelbaar met de bestaande, veilige medicijnen. Hij gaat op zoek naar hormoongevoelige subtypes van darmkanker, melanoom, longkanker, en nieuwe subtypes van borstkanker en prostaatkanker. Daarvoor zal hij verschillende moleculaire en genetische technieken gebruiken. Zo gaat hij onder meer kijken welke kankercellen zogenoemde hormoonreceptoren hebben, een soort ‘antennes’ in de cellen die de hormonen kunnen oppikken. Daarna gaat hij in het laboratorium en uiteindelijk in patiënten testen of tumoren met zulke receptoren inderdaad krimpen door bestaande hormoontherapieën. Tenslotte wil Zwart diagnostische testen ontwikkelen, waarmee kan worden beoordeeld welke individuele patiënten wel of niet baat zullen hebben van hormoontherapie.

De Bas Mulder Award is vernoemd naar Bas Mulder, een jonge deelnemer van de jaarlijkse Alpe d’HuZes fietstocht tegen kanker. Hij overleed in 2010 op 24-jarige leeftijd aan lymfklierkanker. Dit jaar krijgen 3 onderzoekers de geldprijs die naar hem is vernoemd.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen