Karp-methode: Dé uitknop voor huilende baby’s

Array

Amerikaans kinderarts Harvey Karp krijgt bijna alle huilbaby’s binnen 1 minuut stil. Hoe? Door 5 stappen: Swaddling, Swinging, Side/Stomac position, Sushing sounds en Sucking. Voor ouders is zo’n snelle ‘uitknop’ aan te leren
Volgens Karp zijn er een aantal redenen voor een ernstig huilende baby:

  • Shaken Baby Syndrome, schudden van de baby uit machteloosheid of boosheid.
  • SIDS of stikken door samen in bed slapen bij oververmoeide ouders.
  • Borstvoeding mislukt.
  • Stress
  • Porst Partum Depressie
  • Slechte hechting
  • Verlies van gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen.[premium_content]

[premium_content]

image001Door een simpele methode krijgt hij baby’s die (excessief) huilgedrag vertonen, binnen de kortste keren stil. Karp verschijnt als babyexpert bij Dr Phil, ABC en ook in USA Today om te vertellen over zijn methode. De Universiteit van Amsterdam, the University of Southern California School of Medicine en het Tergooi ziekenhuis doen nu ook wetenschappelijk onderzoek naar zijn methode. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Shh!

De Karp-methode bestaat uit vijf stappen, de magische vijf. Door deze stappen toe te passen wordt de ’troostreflex’ opgewekt, aldus Karp.

De vijf stappen van Karp zijn: swaddling, side/stomach position, shushing, swinging and sucking

Inbakeren:         inbakeren met de armpjes strak omlaag tegen het lijfje

Zijligging:           de baby op de zij vasthouden

Sussen:                bij het oor sissen: shh!

Wiegen:              heen-en-weer wiegen

Zuigen:                de baby laten zuigen op bijvoorbeeld een speen

Met de 5 S’s maakt Karp gebruik van baby’s reflexen. Hij noemt het an ‘off switch’ for crying and an ‘on switch’ for sleep; een uit-aan-knop.

Inbakeren
Baby strak inbakeren. Losjes helpt niet bij een pittig huilende baby. Met inbakeren geef je je baby hetzelfde gevoel als in de baarmoeder: een constante aanraking en begrenzing (tastzin).

Zijligging
Baby op zijn zij, licht ‘doordraaien’ naar zijn buikje, zoveel mogelijk tegen jouw buik. Alleen op de zij zal niet helpen. Deze houding voelt voor je kindje als een geruststellende ondersteuning.*

* Deze houding alleen in je armen, leg je baby in rugligging in bed.

Sussen
Met een Ssshhhhhh geluid imiteer je een – voor je baby herkenbaar – geluid vanuit de baarmoeder, namelijk het voortdurende geluid van de bloedstroom via de bloedvaten. Dit geluid is volgens Karp qua sterkte vergelijkbaar met een stofzuiger. Het gemiddelde geluid is zo’n 70 dB, met uitschieters naar 90 dB.
De Ssshhh zal je baby kalmeren (reflex) en een white noise gebruik je bij het slapen gaan.

Hoe harder de baby huilt, hoe harder de Sushing om de baby stil te krijgen. De intensiteit kan dus per baby en per moment verschillend zijn. Van een ‘high pitch’ naar een ‘low pitch’ als de baby ontspant. En de ontspanning bevordert vervolgens de slaap.

Sound: from a distance of 6 inches (15 cm) voor het gewenste effect. Nooit direct op het oortje. En 75% van de baby’s heeft ‘white noise’ (ruisgeluid) nodig.

Wiegen
Een ongeboren baby beweegt mee met zijn moeder. Eenmaal geboren voelt hij zwaartekracht. Karp vergelijkt dit met een zeeman die na maanden op zee weer moet wennen aan land. De overgang voelt voor een baby desoriënterend en onnatuurlijk. “Rocking, car rides and other swinging movements, all can help.”

Zuigen
Tot slot het kalmerende effect van zuigen (borst, speen of pink).

De methode is gebaseerd op het idee dat een baby niet negen, maar twaalf maanden in de baarmoeder had moeten zitten en dus nog niet helemaal ‘af’ is bij de geboorte. In de eerste drie à vier maanden na de geboorte, die Karp het missende vierde trimester van de zwangerschap noemt, kun je op deze manier de situatie in de baarmoeder zo veel mogelijk nabootsen.

De Engelse kinderarts Carole Lasham, al bijna twintig jaar werkzaam in het Tergooi in Blaricum, is enthousiast over de methode, omdat zij nu ouders daadwerkelijk kan helpen om hun baby stil te krijgen. Lasham reisde vijf jaar geleden af naar Amerika om kennis te maken met de kinderarts. Sceptisch als ze was, geloofde ze niet in de ‘wondertaferelen’ van de Amerikaan. Maar nu is ze overtuigd: “Als ik ouders met gezonde, maar (excessief) huilende baby’s de Karp-methode aanraad, werkt het gewoon bijna altijd.”
Carole Lasham heeft inmiddels veel ervaring met deze methode in de dagelijkse praktijk  en heeft nu het praktische boek De Karp-methode voor de Nederlandse markt geschreven. Met dit boek kan elke ouder van een jonge baby, maar kunnen ook professionals de Karp-methode effectief toepassen.

De Karp-methode was eerder te zien bij EenVandaag.

De Karp-methode
Auteur: Carole Lasham
Prijs: € 19,99
Verschijningsdatum: 22 juli 2014
ISBN: 9789021557311
Kosmos Uitgevers
[/premium_content]

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen