Braziliaans ziekenhuis peperduur voor Oranjefan

Array

Op 12 juni start het WK 2014 in Brazilië. Meer dan 600.000 buitenlandse voetbalfans worden verwacht. Nederlandse voetbalfans die onvoorbereid naar Brazilië gaan, lopen het risico met hoge ziekenhuiskosten te worden opgezadeld. De medische diensten in het land zijn erg duur en doktoren gaan vaak pas aan de slag als er geld is overgemaakt.

Financiële ellende
Want wie tijdens het toernooi een bezoek brengt aan een Braziliaans ziekenhuis, moet rekening houden met een rekening van honderden euro’s voor slechts één consult. Bij een ziekenhuisopname loopt de rekening al snel in de duizenden euro’s.  [premium_content]

braziliaanse dokterDaarvoor waarschuwt reisverzekeraar en hulpverlener Allianz Global Assistance. Check voor vertrek zorgvuldig of je een reisverzekering hebt afgesloten, zo wordt financiële ellende achteraf voorkomen. Indien er sprake is van een gezondheidsprobleem, is het van groot belang om direct contact op te nemen met de alarmcentrale.

Diarree
Geïnfecteerd water, slecht bereid eten en insectenbeten zijn voor de voetbalfans deze zomer de grootste gezondheidsrisico’s. Het is bijvoorbeeld aan te raden om in Brazilië de handen voor elke maaltijd en na ieder toiletbezoek te wassen. Eet geen voedsel dat onvoldoende verhit of gekookt is. Factoren als andere voeding (gekruid eten), jetlag en alcoholgebruik kunnen ook van invloed zijn op het ontstaan van reizigersdiarree. In de meeste gevallen is er dan sprake van milde diarree, drie tot vijf keer per dag, met buikkrampen en lichte temperatuurverhoging.

Malaria
Muggenbeten kunnen in dit deel van de wereld gevaarlijk zijn. Alleen voor het Amazonegebied (Manaus en Cuiaba) wordt malaria profylaxe geadviseerd.  Voor de overige gebieden is bescherming voldoende: gebruik tussen zonsondergang en zonsopgang insectenwerende middelen (DEET), draag bedekkende kleding met lange mouwe, slaap onder een klamboe en vermijd gebieden waar het water stilstaat.
Fans moeten er verder voor zorgen dat ze tenminste tien dagen voor vertrek een vaccinatie tegen hepatits A, DTP en gele koorts halen.

Medisch noodgeval
Brazilië heeft een eigen noodnummer. Bij een medisch noodgeval kunnen voetbalfans 192 bellen voor een ambulance en 193 voor de brandweer en hulpdiensten langs de weg. Speciaal voor dit WK zijn extra ziekenhuis faciliteiten geregeld en alle twaalf steden waar er wedstrijden worden gespeeld beschikken over voldoende medische faciliteiten. Het advies is wanneer je een medische professional moet raadplegen, om zo snel mogelijk met de alarmcentrale te bellen. Zo ben je er zeker van dat alle medische en financiële kosten worden gedekt.

Bron: reisverzekeraar en hulpverlener Allianz Global Assistance
[/premium_content]

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen