Een glas sinaasappelsap telt mee als één portie fruit maar let wel op je energie-inname en je gebit

Array

Wat veel mensen niet weten: één glas sinaasappelsap telt mee als één portie fruit
Vruchtensappen zijn dranken bereid uit fruit. Omdat bij de bereidingswijze voedingsstoffen verloren kunnen gaan kunnen ze vers fruit niet helemaal vervangen. Bijvoorbeeld sinaasappelsap, grapefruitsap en ananassap hebben nog wel een goede voedingswaarde. Eén stuk fruit per dag kun je vervangen door een glas van deze sappen of ander bewerkt fruit. Vruchtensappen bevatten van nature suiker en dus energie. Het drinken van veel vruchtensap kan daarom bijdragen aan een te hoge energie-inneming en daarmee kans op overgewicht. Bovendien bevatten vruchtensappen zuren die het gebit aan kunnen tasten. Drink daarom niet de hele dag door vruchtensappen en beperk het gebruik tot de vaste eetmomenten, en niet meer dan 4- tussendoor-momenten per dag.

sinaas folium gezondEr zijn ook biologische vruchtensappen verkrijgbaar en sappen die voldoen aan de normen van eerlijke handel. Het korte filmpje van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen (FWS) brengt de boodschap deels onder de aandacht. En zeker met sinaasappelsap uit de supermarkt moet je goed opletten wat je koopt.  Sinaasappelnectar of sinaasappeldrank bevat slechts 50% sap. Het sapgehalte moet op het etiket staan. De rest van het sap bestaat uit water of een ander extract. Dit staat op het etiket.

Vruchtensappen zoals sinaasappelsap bevatten suikers en daardoor ook aardig wat calorieën. Als je veel en vaak vruchtensap drinkt is het risico op overgewicht groter.
Daasnaast kunnen de zuren in sinaasappelsap het gebit aantasten. Het is daarom aan te raden om niet te veel en te vaak sinaasappelsap te drinken. Suikers in vruchtensappen zijn slecht voor de tanden. Je loopt het risico op tandcariës of gaatjes door plaquevorming als je vaker dan 7 keer per dag sinaasappelsap drinkt.

Zuren in vruchtensappen zijn niet goed voor het tandglazuur. Als het gebit wordt beschadigd door tanderosie, is dit onherstelbaar.

Hoe vaker het tandglazuur met zuur in aanraking komt, hoe sneller het wordt aangetast. Vruchtensap kan daarom het beste achter elkaar worden opgedronken om het aantal zuuraanvallen op het gebit beperkt te houden.

Sinaasappelsap meest gedronken sap.

Uit de consumptiecijfers frisdranken, waters, sappen 2013 (Kerngegevens FWS 2013) blijkt dat sinaasappelsap in Nederland het meest gedronken vruchtensap is. Op de tweede plaats staan overige sappen, gevolgd door appelsap en een mix van sappen. In 2013 werd er met 16,4 liter per hoofd van de bevolking, wel iets minder vruchtensap gedronken dan in 2012 (17,3 liter per hoofd van de bevolking). Het meeste vruchtensap wordt gedronken in de groep 20-29 jaar (Drankenconsumptie in Nederland).

Met perssinaasappels kun je ook zelf sinaasappelsap maken. Dit zijn de sinaasappels die slecht te pellen zijn, veel pitten hebben of aan de zure kant zijn. Voor één liter sap zijn 9 á 10 sinaasappels nodig.

De gezondheidsvoordelen van vruchtensappen zoals sinaasappelsap zijn vergelijkbaar met die van vers fruit, maar de gehaltes aan bepaalde voedingsstoffen zoals vezels en vitamine C, zijn meestal lager dan van nature aanwezig in vers fruit. Vruchtensappen en andere bewerkte fruitproducten, zoals sinaasappelsap wordt daarom maar voor maximaal de helft meegeteld bij het realiseren van de aanbevolen hoeveelheid fruit.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen