Europese subsidie stimuleert veiliger onderzoek chemicaliën

Array

giftige-stoffen-2-200x300‘Read across’ moet betere voorspelling mogelijk maken van schadelijke werking chemicaliën
Onderzoekers van Maastricht UMC+ gaan uitgebreider onderzoek doen naar de effecten van chemicaliën op het menselijk lichaam door gebruik te maken van voorspellende databases. De Maastrichtse wetenschappers van de vakgroep Toxicogenomics willen onder andere de schadelijke werking van nieuwe chemische stoffen op verschillende plaatsen in het lichaam testen, waaronder gevoeligheid op de huid, schadelijkheid voor de lever en de nieren, potentie tot kankerverwekking en het effect op voortplanting. En dat zonder het gebruik van proefdieren. Om het onderzoek te stimuleren is een Europese subsidie van bijna 2,5 ton beschikbaar gesteld door CEFIC (European Chemical Industry Council).

In het zogenoemde DECO-project (Data-integration for Endpoints, Cheminformatics and Omics) is al een schat aan informatie vergaard over de toxische werking van diverse chemische stoffen op de lever. Al die gegevens zijn opgeslagen in een database. “Die informatie willen wij verder gaan uitbreiden en versterken,” zegt projectleider dr. Danyel Jennen. “Uiteindelijk is het ultieme doel om een betere voorspelling mogelijk te maken van de effecten van nieuwe chemische stoffen op een manier dat er zo min mogelijk geld en proefdieronderzoek voor nodig is.”

‘Read across’
Om dat doel te bereiken wordt het concept van ‘read across’ (het groeperen van chemicaliën) toegepast. ‘Read across’ is een methode om de potentiële schadelijkheid van een chemische stof te voorspellen op basis van overeenkomstigheid. Dat wil zeggen dat stoffen waarvan nog weinig tot niets bekend is worden vergeleken met chemicaliën, waarvan wel uitgebreide kennis beschikbaar is en die qua structuur veel op elkaar lijken. Tot op heden hebben de onderzoekers een database aangelegd om de schadelijke werking op de lever te voorspellen. Jennen: “Nu willen we dat verder uitbreiden, zodat we ook een betere voorspelling kunnen doen van de schadelijke werking op bijvoorbeeld de nieren en de huid. Uiteindelijk leidt dat tot een betere groepering van chemicaliën en tot veel efficiëntere voorspellingen.”

Maastricht UMC+ voert het onderzoek uit in samenwerking met TNO, het Duitse chemieconcern BASF en het Amerikaanse chemieconcern DuPont. Meer infotmatie is te vinden op de website van CEFIC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen