Zorg in Drenthe regionaal organiseren

Array

toekomst-200x200Met de werkconferentie ‘Zorglandschap Drenthe’ is een belangrijke eerste stap gezet op weg naar toekomstbestendige zorg in de provincie Drenthe. Het is belangrijk om daar met elkaar over in gesprek te gaan en de samenwerking te zoeken. Dit moet leiden tot concrete resultaten voor de inwoners van Drenthe.

Dat is de belangrijkste conclusie van de werkconferentie ‘Zorglandschap Drenthe’ die op vrijdag 6 juni werd gehouden op het provinciehuis in Assen op initiatief van de provincie Drenthe en de zorgverzekeraars van Achmea.

Op de conferentie gingen ongeveer 150 vertegenwoordigers van ziekenhuizen, aanbieders van zorg in de eerstelijn en de langdurige zorg, gemeenten, cliënten- en patiëntenorganisaties en Achmea met elkaar in gesprek over de keuzes die nodig zijn om een toekomstbestendige zorg voor alle inwoners van Drenthe te borgen. Niet alleen nu maar ook voor de langere termijn. Het is de eerste keer dat op zo’n grote schaal met Drentse vertegenwoordigers van binnen en buiten de zorg is overlegd over de toekomst van het regionale zorgaanbod in Drenthe.

Op dit moment zijn er ingrijpende veranderingen in de zorg gaande. De betaalbaarheid staat onder druk en het kabinet heeft een ingrijpende hervorming van de langdurige zorg voor ouderen in gang gezet. Dit heeft ook gevolgen voor  de zorg in Drenthe. Tijdens de conferentie wees gedeputeerde Ard van der Tuuk op een aantal ontwikkelingen in Drenthe die gevolgen hebben voor de leefbaarheid en vitaliteit in de provincie, zoals de vergrijzing en de afname van het aantal jongeren en werkenden. Van der Tuuk pleitte ervoor om bij het inrichten van het Drentse zorglandschap rekening te houden met de regionale karakteristieken.

Marjolein Verstappen, directeur zorginkoop van Achmea, schetste hoe de vraag naar zorg zich de komende jaren in Drenthe zal ontwikkelen. Er zal sprake zijn van een forse groei van 65-plussers, een hoger aantal chronisch zieken dan gemiddeld, relatief veel oncologische aandoeningen en meer vraag naar verpleging, verzorging en thuiszorg dan gemiddeld. Volgens Verstappen is het belangrijk om de zorg voor de inwoners van Drenthe steeds meer regionaal en op maat te organiseren. Samenwerking tussen alle partijen is een kritische succesfactor om veranderingen in het zorglandschap in Drenthe goed te kunnen laten slagen.

In vier thematische werksessies over langdurige zorg, maatschappelijke ondersteuning door de gemeente, spoedzorg en geboortezorg hebben deelnemers dilemma’s gedeeld en oplossingen aangedragen voor het herinrichten van het zorglandschap.

 

De provincie Drenthe en Achmea kijken tevreden terug op de werkconferentie. Zij zien dit als een eerste aanzet die zeker een vervolg zal krijgen om tastbare resultaten voor Drenthe te realiseren.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen