1500e nierdonatie bij leven

orgaandonatie-nierHet Erasmus MC heeft in mei de 1500e transplantatie met een nier van een levende donor uitgevoerd.
Gestegen
Transplantaties met nieren van levende donoren worden in het Erasmus MC sinds 1981 gedaan. Aanvankelijk gebeurde dit een paar keer per jaar, maar dat aantal is gestegen tot jaarlijks meer dan 130.

Ervaring
De heer Albert van der Zee (foto) is de 1.500e patiënt die zo werd geholpen. “Ik heb voor het Erasmus MC gekozen omdat ze daar uitgebreide ervaring hebben met niertransplantaties”, zegt hij.

Partner, kind
Gemiddeld vinden er nu in Rotterdam maandelijks vijftien transplantaties plaats, waarvan de meeste met een nier van een levende donor. De ‘gever’ kan een partner, kind, familielid of vriend(in) zijn, maar ook een onbekende. In het Erasmus MC is ongeveer één niertransplantatie per maand mogelijk dankzij een anonieme donor.

Ruilprogramma’s
Daarnaast zijn er verschillende ruilprogramma’s en andere transplantatiemogelijkheden om meer mensen aan een passende nier te helpen. “Door innovaties in operatietechniek is een nierdonatie bij leven veilig, en hebben donoren een goede kwaliteit van leven”, zegt dr. Frank Dor, transplantatiechirurg.

Voorlichting thuis
Ook voorlichting is belangrijk. Voor patiënten is het vaak lastig om levende donatie bespreekbaar te maken bij familie en vrienden. Het voorlichtingsproject ‘Nierteam aan huis’ haakte hierop in.

Veel effect
Patiënten, familieleden en vrienden kregen thuis voorlichting over nierziekten en de behandelmethoden. Hierbij werd ook donatie bij leven besproken. Dit had veel effect. Dankzij deze groepsvoorlichting thuis werden vier keer zoveel patiënten geholpen met een nier van een levende donor ten opzichte van de controlegroep. Dr. Sohal Ismail promoveerde hierop 10 juni aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, zie zijn proefschrift.

Wachtlijst
Ondanks alle ontwikkelingen in de afgelopen jaren, is de wachtlijst voor een niertransplantatie nog lang.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen