Financiering grootste uitdaging voor het Life Sciences MKB

biotechnologie-200x199Voor innovatieve startups en MKBers in de life sciences is het vinden van financiering de belangrijkste uitdaging. Dat bleek afgelopen donderdag tijdens het Dutch Life Sciences SME Event dat HollandBIO samen met Mibiton organiseerde. Op dit exclusieve netwerkevent kwamen ruim 150 ondernemers bijeen om ervaringen uit te wisselen of advies in te winnen van een business-coach.

Startups en MKBers vormen de motor van de life sciences sector. Met hun creatieve vindingen dragen deze ambitieuze ondernemers bij aan oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen: Medicijnen die ziekten bij de bron aanpakken, bioplastics vervaardigd uit hernieuwbare grondstoffen, of gewassen die kunnen groeien op een droge bodem. Helaas is het aantal Europese investeringen in deze innovatieve bedrijven de laatste jaren sterk afgenomen. Het hoge risicoprofiel, dat gepaard gaat met lange en kostbare ontwikkelingstrajecten, schrikt investeerders af. Annemiek Verkamman, directeur HollandBIO legt uit: “Wij zien veel bedrijven met een kansrijke businesscase die na hun eerste financiering veel tijd verliezen met het aantrekken van vervolgfinanciering. Dit kostbare tijdverlies kan een jong bedrijf letterlijk fataal worden.”

Met voldoende vervolgfinanciering op zak om de eerste cruciale ontwikkeling door te zetten, lukt het Nederlandse biotechnologiebedrijven wereldwijd te excelleren. Zo vertelde Jaap Koopman, oprichter van het Leidse Profibrix, over de succesvolle ontwikkeling van het bloedstollingsmiddel Fibrocaps. Het bedrijf werd vorig jaar voor 240 miljoen dollar verkocht aan The Medicines Company. Hans Preusting van UniQure, inspireerde het publiek met zijn verhaal over de ontwikkeling van Glybera, het eerste goedgekeurde gentherapie product in Europa. Met een beursgang aan de Nasdaq begin dit jaar haalde het bedrijf ruim 80 miljoen dollar op. Deze beursgang staat niet op zichzelf: In Amerika zijn sinds 2013 ruim vijftig biotechnologiebedrijven naar de beurs gegaan. Daarmee heeft de biotechnologiesector het voortouw genomen in het beursherstel in de VS.

Voor jonge biotechnologiebedrijven is een beursgang echter nog ver weg. De knelpunten die deze bedrijven tegenkomen worden behandeld in de HollandBIO expertgroep BioBusiness. Voorzitter van deze expertgroep is Bart Wuurman, die aan het hoofd staat van het bedrijf Lanthio Pharma: “Financiering staat altijd hoog op de agenda. Bijvoorbeeld hoe regelingen in het topsectorenbeleid aantrekkelijker kunnen worden gemaakt voor het life sciences MKB.” Deze regelingen moeten innovatieve bedrijven een stap verder helpen, waardoor ook andere investeerders sneller instappen. “Alleen zo kunnen life sciences innovaties bijdragen aan oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen”, aldus Wuurman.

Over HollandBIO
HollandBIO is de belangenvereniging voor de Nederlandse biotechnologie-industrie. Deze sector levert een belangrijke bijdrage aan gezondheid, duurzaamheid en economische groei. HollandBIO bundelt de krachten van ruim 130 medische, agro-food en industrie?le- biotechnologiebedrijven. Met e?e?n sterke stem zet HollandBIO zich in voor een optimaal innovatieklimaat zodat de mogelijkheden van de Nederlandse biotechnologie-industrie ten volste benut kunnen worden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen